Суд скасував арешт ексзаступника глави СБУ Нескоромного

 

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт ексзаступника глави Служби безпеки Дмитра Нескоромного, якого підозрюють в організації замовного вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки спецслужби Андрія Наумова.

Відповідною ухвалою від 6 квітня суд задовольнив клопотання адвоката Олександра Назаренка, передає “Укрінформ”.

“Апеляційну скаргу Назаренка Олександра Олексійовича в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , – задовольнити”, – йдеться у резолютивній частині рішення суду.

Суд скасував ухвалу судді Шевченківського районного суду міста Києва від 10 лютого 2021 року, якою було задоволено клопотання СБУ про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 10 квітня поточного року.

У мотивувальній частині рішення суду йдеться, що адвокат посилався на порушення підслідності органом досудового розслідування – Службою безпеки України. Зокрема, захисник апелював до того, що його клієнт є працівником СБУ, а тому відомство не мало права проводити це досудове розслідування.

“Вказаний факт свідчить про неналежність складення повідомлення про підозру не уповноваженою особою, тому ОСОБА_1 не міг набути статусу підозрюваного, слідчим суддею вказаного факту не було прийнято до уваги під час розгляду клопотання”, – заявляв у суді адвокат Назаренко.

Читайте також:
Полковник Нескоромний, якому закидають “замовлення вбивства” чільного СБУшника,
нібито втік за кордон і погрожує Баканову викриттями

Як інформувала “Новинарня“, 23 січня пресцентр СБУ підтвердив факт затримання чинного співробітника Служби за підозрою в підготовці замовного вбивства іншого СБУшника.
Перед тим деякі ЗМІ та користувачі соцмереж повідомляли, що 22 січня був затриманий полковник СБУ Юрій Расюк, співробітник управління по боротьбі з тероризмом СБУ “Альфа”. Публікувалися відповідні фото. Ішлося про те, що Расюк нібито збирався передати гроші за вбивство начальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Замовником вбивства, за деякими повідомленнями, нібито міг бути Дмитро Нескромний.

Як відомо, уродженець Луганщини Дмитро Нескоромний уже за президента Зеленського – із 1 липня до 8 листопада 2019 року – був заступником голови СБУ, а з 8 листопада по 13 березня 2020 року – першим заступником голови СБУ – начальником головного управління з боротьби з корупцією.
Його називають ставлеником колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана.

Журналіст Юрій Бутусов висловив думку, що йдеться про боротьбу різних корумпованих угруповань всередині СБУ, пов’язану з потоками контрабанди тощо.

“На початку 2020 року головним “рєшалом” був Нескоромний. Але за останній рік всі сфери тіньового бізнесу СБУ підім’яв під себе права рука і найближчий друг голови СБУ Івана Баканова Андрій Наумов. Так що підґрунтя скандалу очевидне. (…) Тепер будь-які питання по митниці, у кримінальних справах, все, що треба “порішати”, Баканов робить через Наумова, – писав Бутусов. – Наумов, по суті, став символом корупції та вседозволеності наближених до Зеленого і Баканова співробітників СБУ. Це тепер дуже багата людина, яка за своїм корупційним впливом набагато перевершила і Демчину і Семочка за минулої влади”.

Також ішлося про те, що “замовлене вбивство Наумова” могло бути вигаданою операцією, розіграною в інтересах самого керівника ГУ внутрішньої безпеки СБУ.

Шевченківський райсуд Києва заарештувати Расюка на 60 днів без застави.

Расюку й Нескоромному оголосили підозри. СБУ оприлюднила записи розмов фігурантів справи, в яких вони обговорюють суму винагороди для нападників на Наумова, організацію та мотиви нападу, аби посадовець як мінімум на пів року потрапив до лікарні чи загинув. Ішлося про те, що за замах на Наумова пропонували 50 тисяч доларів.

У ЗМІ також оприлюднили аудіозаписи, в яких нібито Нескоромний у телефонних розмовах прихильно висловлювався про  президента РФ Володимира Путіна та російську церкву.

За даними двох джерел “УП”, саме 42-річний Нескоромний у вересні 2019 року приніс Володимиру Зеленському так звані “плівки Єрмака”. На цих записах брат тодішнього заступника голови, а нині – керівника Офісу президента проводив нефіційні “співбесіди” на державні посади і домовлявся про гроші за такі “послуги”. Невдовзі після цього Нескоромного позбавили посади.

Читайте також:
Справа про замах на “праву руку Баканова”: арештований Расюк пішов на угоду зі слідством, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна