Аудит “коронавірусного фонду” виявив порушень на ₴407 мільйонів

 

Державна аудиторська служба України за підсумками перевірки використання коштів Спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом у 2020 році виявила фінансові порушення на суму 406,8 млн грн. Вони спричинили втрати фінансових і матеріальних ресурсів на суму 114,4 млн грн.

Про це інформує “Лівий берег” із посиланням на дані Держаудитслужби.

Також служба виявила проблемні питання та недоліки при використанні коштів фонду, які вплинули на ефективність і результативність використання 25 мдрд 624,8 млн грн.

Аудит використання коштів “ковідного фонду”, згідно з меморандумом України та Міжнародного валютного фонду, потрібно було провести до кінця березня 2021 року.

Під час аудиту перевірили використання коштів фонду в розмірі 44 млрд 494,2 млн грн – 66,9% від загальної суми використаних коштів (66 млрд 525,3 млн грн).

Загальний же обсяг спецфонду станом на 31 грудня 2020 року склав 80 млрд 913,8 млн грн, а виділено з нього після відповідних постанов уряду було 78 млрд 427,7 млн грн.

Загалом Держаудитслужба та її територіальні органи провели 962 заходи державного контролю, з яких чотири державних фінансових аудити, 280 ревізій, 457 перевірок закупівель та 221 моніторинг процедур закупівель.

Встановлено, що 830 процедур закупівель проведено з процедурними порушеннями, у 182 випадках такі порушення вплинули на результати закупівель на загальну суму 31 млрд 846,4 млн грн. Зокрема замовники не відхилили учасників торгів, пропозиції яких не відповідали вимогам тендерної документації, як наслідок, неправомірно вибрали таких учасників переможцями торгів.

Заходи держфінконтролю також виявили факти невиконання замовниками вимог пункту 4 Порядку №225 (зокрема, не були дотримані принципи максимальної економічності і ефективності використання коштів), через що неефективно використані кошти фонду на суму 273,5 млн грн.

Крім цього, деякі замовники не врахували, що операції з придбання окремих товарів, робіт і послуг за кошти фонду звільняються від сплати ПДВ, через що переплата склала 1,2 млн грн.

Встановлено випадки неякісного виконання підрядниками умов укладених договорів. Зокрема, була завищена вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, що призвело до втрат фінансових ресурсів на 78,9 млн грн. Крім цього, документально не підтверджено дотримання виконавцем робіт (постачальником товарів/послуг) термінів виконання 26 договорів і не дотримані гарантії переможцями за 5 договорами.

Читайте також:
Мільярд з COVID-фонду на ремонт доріг Прикарпаття забрало оточення Коломойського, – ЗМІ

За результатами проведених заходів Держаудитслужби встановила, що загалом у замовників функціонує система планування закупівель і ведеться документація відповідно до вимог законодавства, але не на достатньому рівні.

“Зокрема, замовники допускають порушення при плануванні закупівель, визначенні їх потреби в закупівлі та складанні тендерних документацій. Як наслідок, це призводить до неефективного використання коштів з Фонду COVID-19. За результатами дослідження питань планування закупівель виявлено, що замовники уклали 130 договорів (6% перевірених) на загальну суму 137,3 млн грн при відсутності документів щодо обґрунтування визначення потреби закупівлі”, – зазначає Держаудитслужба.

Загалом замовники здатні ефективно здійснювати закупівлі, але в окремих випадках не було проведено належне порівняння цін на ринку при виборі контрагентів. Унаслідок цього були неефективно використані кошти на придбання товарів, робіт і послуг на суму 273,5 млн грн. Під час перевірки виконання 2078 договорів було встановлено, що замовники за 24 договорами (1,2% від перевірених), укладеними на загальну суму 87,6 млн грн, документально не підтвердили якість поставлених товарів і виконаних робіт відповідно до цих умов договорів.

За результатами проведених перевірок були ініційовані заходи щодо притягнення до адміністративної відповідальності 95 посадових осіб, які допустили порушення.

Нагадаємо, Фонд боротьби з COVID-19 був утворений Верховною Радою через секвестр багатьох інших витрат 13 квітня 2020 року й загалом склав 66 млрд грн.
Кабінет Міністрів 22 квітня 2020 року затвердив порядок використання коштів Фонду. Вони планувалися на першочергові й пріоритетні напрямки протидії поширенню коронавірусу.
Однак у червні Верховна Рада проголосувала за зміни в держбюджет, дозволивши таким чином витрачати кошти з коронавірусного фонду на ремонт доріг.
Голова Рахункової палати Валерій Пацкан наприкінці вересня 2020-го заявив, що гроші із Фонду з боротьби з COVID-19 витратили на будівництво доріг й амбулаторій, на соціальні виплати населенню, доплати медикам і правоохоронцям, проте не закупили жодного апарату штучної вентиляції легень.

Також уряд дозволив витрачати гроші з COVID-фонду на виробництво серіалів.

Читайте також:
“ЄС” повідомила в НАБУ про злочин щодо нецільового використання коштів із “ковідного” фонду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна