Уряд Молдови хоче оглянути машину посольства України, в якій імовірно вивезли з країни суддю Чауса

 

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови направило Україні ноту з проханням дозволити оглянути автомобіль українського посольства, в якому імовірно був вивезений з країни викрадений український екссуддя Микола Чаус.

Про це інформує видання Publika.

“МЗСЄІ направило в Київ офіційну ноту з проханням дозволити оглянути транспортний засіб, на якому Чауса імовірно вивезли з території Молдови і відшукати докази, які могли би це підтвердити”, – заявив в.о. глави уряду Молдови Ауреліу Чокой.

Міністерство внутрішніх справ Молдови виявило три авто, на яких пересувалися ймовірні викрадачі, і встановили маршрут їх пересування. Крім того, з’явилися повідомлення про те, що викрадений суддя був вивезений з Молдови на автомобілі посольства України, за участю українського військового аташе.

Чокой підтвердив, що у правоохоронців є підозри щодо одного зі співробітників посольства України, проте наголосив, що ця підозра не доведена.

“Підозрюваний є, і ця підозра повинна бути доведена. Ми зробили запит на те, щоб з цим співробітником посольства поговорили представники Генпрокуратури. Щоби він дав роз’яснення”, – заявив очільник молдовського уряду.

Він також зазначив, що українська сторона сприяє молдавській владі в розслідуванні.

“Подивімося разом, що ж сталося… У мене таке враження, що у Києва теж є питання щодо того, що ж це було”, – наголосив Чокой.

Читайте також:
У парламенті Молдови створили комісію з розслідування викрадення Чауса

Як повідомляла “Новинарня“, 9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під час отримання хабара в сумі 150 тис. доларів (тоді – понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. При цьому виявилося, що гроші він зберігав у скляних банках на ділянці.

Чаус 11 серпня 2016 року не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.
28 лютого 2017 року Чауса затримали в Молдові.

Надалі Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва.

Вважається, що суддя Микола Чаус перебував “на гачку” Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

У лютому 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що справа Чауса готується до передачі в суд.

Президент Молдови Ігор Додон відмовив Миколі Чаусу в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, однак у березні 2021 року вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт – остаточна відмова.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

3 квітня 2021 року з’явилася інформація від адвоката про викрадення Миколи Чауса в Молдові групою чоловіків.

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, і вони вже перетнули кордон з Україною.

Читайте також:
Суддю Чауса з Молдови викрали люди, пов’язані з українськими спецслужбами, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.