Путін розглядає розворот есмінців США по дорозі до Чорного моря слабкістю Вашингтона, – Волкер

 

Розворот американських ракетних есмінців “Дональд Кук” і “Теодор Рузвельт” на їхньому шляху до Чорного моря є проявом слабкості Вашингтона та дав сигнал президенту РФ Володимиру Путіну посилити угруповання своїх військ у цьому регіоні.

Таку думку висловив американський дипломат Курт Волкер на конференції “Ескалація в Україні: Що Росія прагне досягти”.

“Тривожним моментом, який стався минулого тижня, було рішення США не відправляти до Чорного моря двох есмінців. Вони вже були в дорозі – і згодом з’явилося рішення зупинити їх, щоб уникнути ескалації напруженості з Росією в Чорному морі. На жаль, це розглядається Путіном як слабкість. Навпаки, це справило ефект стартового свистка. Бо далі він збільшив російський контингент у Чорному морі, перекрив Керченську протоку і обмежив будь-які рухи до та із Азовського моря”, – заявив Волкер, якого цитує видання “Збруч”.

Зі слів американського дипломата, Заходу важливо усвідомити, що метою його дій має бути запобігання російським діям, а не реагування на них після факту.

“Путін пішов на агресивну кампанію в Південній Осетії, в Криму та на Донбасі. Нам не потрібна нова жаліслива скарга – ми повинні запобігти цьому.

“Запобігання або стримування потребує поєднання двох речей – спроможності і волі. Як на мене, наразі Захід не продемонстрував ані здатності, ані бажання зупинити Путіна. Україна має волю – але не має спроможності. Нам треба подумати над тими, які інструменти можемо використати. Нам треба оголосити про це превентивно, щоб Путін розумів, що втрати для нього будуть більшими, аніж очікувані здобутки. Нам треба виграти час. Як на мене, розмірена ситуація, при якій нічого не відбувається, хоча при тому загальна напруга залишається високою, – це найкращий результат, який ми наразі можемо отримати. І це те, до чого ми маємо прагнути, напротивагу новому гарячому конфлікту, новій гарячій війні”, – резюмував Волкер.

Нагадаємо, що 14 квітня турецька преса з посиланням на свої джерела повідомила, що запланований прохід американських військових кораблів через протоку Босфор у Чорне море не відбудеться, бо США відкликали попередження про прохід кораблів, яке вони раніше надіслали владі Туреччини відповідно до конвенції Монтре.

За даними Reuters, американські урядовці заявили, що Туреччина могла неправильно витлумачити початковий запит, і прохід до Чорного моря вони ніколи не підтверджували. Вони наголосили, що Вашингтон часто повідомляє Анкарі про потенційний прохід кораблів. Але запит не обов’язково означає, що це станеться, а гарантує, що в разі потреби кораблі вже мають необхідне схвалення.

Водночас турецькі ЗМІ пов’язують рішення Вашингтона з переговорами президентів Джо Байдена та Володимира Путіна і з бажанням США понизити градус напруги навколо України.

15 квітня стало відомо, що американські ракетні есмінці “Дональд Кук” і “Теодор Рузвельт” залишаються в Середземномор’ї.

Читайте також:
У Чорне море на “навчання” прямують 15 військових кораблів Росії. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна