Американські есмінці, які прямували в Чорне море, залишаються в Середземномор’ї

 

Американські ракетні есмінці “Дональд Кук” і “Теодор Рузвельт” залишаються в Середземномор’ї.

Станом на четвер, 15 квітня, “Кук” стоїть біля берегів Іспанії, а “Рузвельт” – біля грецького острова Крит, пишуть “Крим.Реалії”.

Минулого тижня есмінці вийшли з військово-морської бази Рота в Іспанії. У міністерстві закордонних справ Туреччини заявляли, що кораблі повинні були увійти в Чорне море 14 і 15 квітня. Вони мали залишатися у водах Чорного моря до 4-5 травня.

Інформація про наміри США надіслати в регіон свої два військові кораблі з’явилася на тлі зростання напруженості на російсько-українському кордоні і стягування російських військових до кордону і в анексований Крим.

14 квітня турецька преса з посиланням на свої джерела повідомила, що запланований прохід американських військових кораблів через протоку Босфор у Чорне море не відбудеться, бо США відкликали попередження про прохід кораблів, яке вони раніше надіслали владі Туреччини відповідно до конвенції Монтре.

За даними Reuters, американські урядовці заявили, що Туреччина могла неправильно витлумачити початковий запит, і прохід до Чорного моря вони ніколи не підтверджували. Вони наголосили, що Вашингтон часто повідомляє Анкарі про потенційний прохід кораблів. Але запит не обов’язково означає, що це станеться, а гарантує, що в разі потреби кораблі вже мають необхідне схвалення.

Водночас турецькі ЗМІ пов’язують рішення Вашингтона з переговорами президентів Джо Байдена та Володимира Путіна і з бажанням США понизити градус напруги навколо України.

Читайте також:
У Чорне море на “навчання” прямують 15 військових кораблів Росії. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна