У Держкосмосі назвали ціну запуску українського супутника “Січ 2-30”

 

Загальна вартість запуску супутника “Січ 2-30″ компанією SpaceX коштуватиме Державному космічному агентству України 1,99 млн доларів.

Про це повідомив очільник агентства Володимир Тафтай в інтерв’ю “Економічній правді”, опублікованому в понеділок, 19 квітня.

“Конструкторське бюро “Південне” провело консультації зі SpaceX, і SpaceX переадресувало своєму підрозділу в Німеччині завдання на адаптацію супутника для запуску. Отже, загальна сума контракту на сьогодні становить $1,99 млн. Це сума вже з урахуванням всіх технічних питань, пов’язаних з запуском супутника”, – зазначив Тафтай.

Раніше повідомлялося, що ціна контракту становитиме 1 млн доларів

За словами Тафтая, у цій сумі не були враховані додаткові умови.

“Супутник же не сам потрапляє в космос. Його потрібно встановити на ракеті, запустити, супутник повинен відокремитися від ракети і полетіти в потрібному напрямку, щоб зайняти потрібну орбіту”, – пояснив очільник Держкосмосу.

У первинному контракті не були враховані витрати на створення адаптера та транспортування супутника до точки запуску.

За словами Тафтая, контракт вже опрацьований, попередні домовленості є. Після виділення коштів робота буде реалізована.

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що Україна обрала американську компанію SpaceX Ілона Маска для запуску супутника дистанційного зондування землі “Січ 2-30 (2-1)”
Раніше віцепрем’єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив про необхідність прискорення реалізації проєкту щодо виведення власного супутника на орбіту Землі.
Тоді Уруський наголосив, що космічний апарат дистанційного зондування “Січ 2-30 (2-1)” потрібно запустити на навколоземну орбіту до кінця 2021 року.

Читайте також:
Чотири коментарі до “слуги народу” Гетманцева, який святкує підкорення космосу імперією

Америка знову запустила до МКС ракетоносій Antares, який збирали за участі українських фахівців. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна