Керівник української групи хакерів FIN7 Федір Гладир отримав у США десять років ув’язнення

 

Суд у Вашингтоні засудив громадянина України Федора Гладиря до 10 років позбавлення волі за низку кібератак, що призвели до фінансових втрат на суму понад $3 млрд.

Про це з посиланням на офіційне повідомлення міністерства юстиції США від 16 квітня сповістив “Укрінформ“.

35-річний Федір Гладир названий керівником хакерського угруповання FIN7, що налічувало понад 70 осіб.

Кіберзлочинці шляхом зламу систем американських компаній отримували доступ до особистих даних клієнтів.

Тільки у США FIN7 зламала комп’ютерні мережі компаній у 49 штатах та окрузі Колумбія, викравши дані понад 15 мільйонів карт клієнтів.

Головний суддя округу Вашингтон Рікардо Мартінес, оголошуючи вердикт, заявив, що кіберзлочинність стала найбільшою загрозою для фінансового здоров’я Америки та громадян у всьому світі. Він наголосив на необхідності суворих вироків для кіберзлочинців, щоб ті, хто вирішить піти цим шляхом, “розуміли, що коли їх спіймають, покарання буде відчутним”.

Гладир також має сплатити 2,5 мільйона доларів компенсації.

Як відомо, Федір Гладир разом з іще двома українцями був заарештований за обвинуваченнями в участі в діяльності хакерської групи FIN7, де він був системним адміністратором. Його заарештували у німецькому Дрездені у 2018 році на вимогу правоохоронних органів США та екстрадували до Сіетла.
У вересні 2019 року він визнав себе винним у вчиненні кібератак та шахрайстві в обмін на зняття решти обвинувачень. Інакше чоловікові загрожував термін ув’язнення до 25 років.

Читайте також:
Мін’юст США заявив про арешт трьох українців із сумновідомої групи хакерів FIN7

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна