Мін’юст США заявив про арешт трьох українців із сумновідомої групи хакерів FIN7

 

Американські слідчі викрили трьох громадян України, обвинувачених у викраденні масивів номерів платіжних карток та інших даних американського бізнесу.
Про це 1 серпня повідомила прес-служба Міністерства юстиції США.

У різних країнах були заарештовані троє українських громадян – Дмитро Федоров (44 роки), Федір Гладир (33) та Андрій Колпаков (30).

Їх підозрюють у зламі тисячі комп’ютерних систем і викраденні мільйонів номерів кредитних карт клієнтів. Хакери продавали інформацію за викуп.

Підозрювані є частиною великої хакерської банди FIN7 (також знаної як Carbanak або “Навігатор”).

“Принаймні з 2015 року учасники FIN7 провадили надзвичайно складну кампанію зі шкідливим програмним забезпеченням, орієнтовану на більш ніж 100 фірм США, переважно в ресторанній, ігровій та готельній галузях…
Тільки в Сполучених Штатах група FIN7 успішно зламала комп’ютерні мережі компаній у 47 штатах та окрузі Колумбія, викравши більш ніж 15 мільйонів номерів клієнтських карток із понад 6500 торгових терміналів (POS) на більш ніж 3600 місцях розташування бізнесу. Інші вторгнення відбувалися за кордоном, у тому числі у Великій Британії, Австралії та Франції.
Компанії, які повідомили про втручання FIN7, включають такі відомі мережі, як Chipotle Mexican Grill, Chili’s, Arby’s, Red Robin і Jason’s Deli”, – ідеться в дописі на сайті мін’юсту США.

Як інформує агенція Reuters з посиланням на дані безпекових фірм, також було зафіксовано втручання FIN7 у компанії Sonic Drive-in and Taco John’s, Trump Hotels, Whole Foods, Saks Fifth Avenue and Lord & Taylor.

Підсудні використовували як своє представництво компанію Combi Security, яка стверджує, що має офіси у Москві, Хайфі та Одесі.

Іспанська поліція заарештувала підозрюваного українського лідера Carbanak, Дениса К., 6 березня. Як писало видання El Mundo, 34-річний українець жив анонімно в Аліканте з дружиною та сином.

За даними слідства, банда вкрала до 1 млрд. євро ($1,2 млрд) з банків шляхом зміни залишків на рахунках і запрограмовуючи банкомати на видачу готівки.

Системний адміністратор FIN7 був затриманий у січні 2018 року на прохання американських слідчих у Дрездені (Німеччина). Зараз він перебуває в тюрмі в Сіетлі в очікуванні судового розгляду, наміченого на 22 жовтня.

Дмитро Федоров був арештований у Бельско-Бялі, Польща. Наприкінці червня в Лепе, Іспанія, затримали Андрія Колпакова. Ці двоє залишаються в країнах, де їх арештували, в очікуванні рішень щодо екстрадиції до США, інформує американський мін’юсту.

Читайте також:
Арешт хакера Капканова. Що відомо про Avalanche

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна