Арешт хакера Капканова. Що відомо про Avalanche

 

Октябрський районний суд Полтави арештував на 60 діб Геннадія Капканова. Він – організатор міжнародної злочинної платформи “Avalanche”, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів. За кіберзлочини його розшукували правоохоронці 30 країн світу.

Як передає “Новинарня“, про це повідомляє 112.ua.

Про затримання українського хакера, що перебуває у міжнародному розшуку, стало відомо напередодні вранці.

Спецоперація відбулася у місті Києві. У чоловіка знайшли паспорт громадянина України на ім’я іншої особи, за яким він прибув до столиці, а в орендованій ним квартирі вилучено ноутбук, гроші та флеш-накопичувачі.

Що таке Avalanche

Хакерська мережа Avalanche працювала на території низки країн упродовж семи років. За даними слідства, платформа займалася так званим інтернет-фішингом – поширенням шкідливих кодів електронною поштою з метою подальшого нелегального виведення коштів з банківських рахунків потерпілих користувачів.

До прикладу, в одній лише Німеччині збитки від діяльності Avalanche оцінюють у 6 млн євро. Загалом же по світу рахунок йде на сотні мільйонів євро.

Суттєво, банківські “трояни” платформи Avalanche виявилися шкідливими настільки, що на сайті німецького Федерального управління з інформаційної безпеки було опубліковано рекомендації для потерпілих користувачів.

За оцінками його експертів, хакерська мережа заразила шкідливою програмою сотні тисяч комп’ютерів у 180 країнах.

Наприкінці листопада 2016 року, після тривалого розслідування співробітники правоохоронних органів 30 країн під час найгучнішої антихакерської спецоперації ліквідували ядро мережі Avalanche, до якої входило 27 осіб різних національностей.

Цікаво, що слідчі дії проходили узгоджено й одночасно по всьому світу, зокрема і в Україні. Правоохоронці провели обшуки у 37 приміщеннях, вилучили 39 серверів та заарештували п’ятьох осіб (зокрема трьох українців).

Всього ж у світі було припинено діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом, а також заблокували близько 800 тис. доменів.

Важке затримання

Тоді ж міжнародне слідство прийшло до висновку, що організатором хакерської мережі Avalanche є 35-річний полтавчанин Геннадій Капканов. Він був одним із трьох громадян України, що були затримані під час міжнародної спецоперації.

Як зауважував генеральний прокурор України Юрій Луценко, затримання Капканова не було легким. Він, маючи на руках автомат Калашникова та бойовий пістолет, чинив правоохоронцям озброєний опір, коли ті завітали до його помешкання, та намагався втекти з балкону 4-поверху.

 

Проте заарештувати чоловіка не вдалося. Октябрський районний суд Полтави відхилив відповідне клопотання прокурорів, мотивувавши тим, що, згідно із законом України, за кіберзлочини українських громадян не видають іншим країнам.

Відповідно Капканов зник і згодом був оголошений у міжнародний розшук.

Наразі в Україні чоловікові інкримінують причетність до відмивання коштів, несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, опір владі та шахрайство.

Водночас у Німеччині Капканов досі фігурує у кримінальній справі щодо міжнародної платформи злочинної інфраструктури Avalanche.

За місцевими законами йому загрожує позбавлення волі на 10 років.

Цікаво, що свою причетність до Avalanche Капканов спростовує, та і взагалі вважає необґрунтованими обвинувачення, які йому закидають. На судовому засіданні чоловік заявив, що він приватний підприємець і займався наданням житла в оренду.

Коли його затримали вперше, пояснює Капканов, стріляв у правоохоронців випадково, бо гадав, що то злочинці вдираються до його оселі.

Після попереднього судового заcідання, за словами чоловіка, він подорожував і не знав, що перебуває у розшуку. А от щодо паспорту на ім’я сторонньої особи, який у нього вилучили під час нинішнього затримання, каже, що то сувенір і він жодного разу ним не користувався.

Інші учасники Avalanche

Двом іншим громадянам України, котрі були затримані під час міжнародної антихакерської спецоперації у 2016 році, суд таки обрав запобіжний захід у вигляді арешту. Один із них, як повідомляє AIN.UA, – київський програміст Антон Тимохін.

Чоловіка підозрюють у комп’ютерному адмініструванні групи Avalanche. Зокрема йому інкримінують правопорушення за фактами комп’ютерного шахрайства, відмивання грошових коштів та приховування майна, здобутого злочинним шляхом.

Максимальне покарання за цими статтями – до 12 років тюремного ув’язнення.

Втім, справа Тимохіна непроста. Слідчі стверджують, що його причетність до хакерської мережі Avalanche беззаперечна – про це свідчить перехоплене листування підозрюваного з іншими учасниками групи. За інформацією правоохоронців, чоловік розробляв для мережі криптографічний код, за допомогою якого група “замітала сліди” своєї діяльності.

Тим часом захист Тимохіна заявляє, що приводом для його арешту став нікнейм “Grower”, який він вже багато років використовував в інтернеті і соціальних мережах. Дружина затриманого Марина переконує, що її чоловік до хакерської діяльності взагалі не причетний.

Наразі група підтримки Тимохіна налічує близько 250 осіб, вони досі домагаються його звільнення із-під арешту.

Інший громадянин України, якому інкримінують причетність до хакерської мережі Avalanche, був заарештований у Німеччині. Про його особу і подальшу долю нічого не відомо.

Читайте також:
Поліція знову затримала організатора кіберплатформи Avalanche, якого 2016 року відпустив суд у Полтаві

Як інформувала “Новинарня“, 30 листопада 2016 року правоохоронці 30 країн провели міжнародну спецоперацію з ліквідації кібермережі “Avalanche” (“Лавина”), що функціонувала сім років. Тоді в Полтаві затримали її організатора – 33-річного місцевого мешканця Геннадія Капканова.
Тоді генпрокурор Луценко та в.о. голови Нацполіції Троян публічно доповіли про ліквідацію міжнародної кібермрежі й арешти хакерів.
Організатор мережі чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова і бойовий пістолет, заявляв тоді Юрій Луценко.

Однак 1 грудня 2016 року Жовтневий райсуд Полтави відмовився підтримати клопотання представника ГПУ про його арешт, і підозрюваний зник із зали суду. Пізніше його оголосили у міжнародний розшук, прокуратура почала переслідування судді.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна