Луценко і Троян доповіли про ліквідацію міжнародної кібермрежі й арешти хакерів

 

Генпрокуратура і Нацполіція України допомогли ліквідувати міжнародну кібермережу, організатор якої затриманий у Полтаві. Про це, передає “Новинарня“, в ході брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Днями завершили безпрецедентну міжнародну операцію з ліквідації кібермережі, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів. Мережа працювала сім років. Для її ліквідації свої зусилля доклали правоохоронці 30 країн. П’ять чоловік кілька днів тому затримано, із них троє українців. Організатором мережі підозрюється громадянин України, який був затриманий у Полтаві. Він чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова і бойовий пістолет”, – заявив Луценко в ефірі телеканалу “112 Україна“.

Збиток, який завдали учасники мережі, оцінюється в сотні мільйонів євро.

За словами Луценка, організатору інкримінується ст. 196 та ст. 209 (легалізація відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом), ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу ЕОМ, комп’ютерів, автоматизованих систем тощо).

“Говорячи простою мовою, це перший дуже помітний успіх українських правоохоронних органів на міжнародній арені. Це перша велика й успішна, у тому числі завдяки українській правоохоронній системі, міжнародна спецоперація Європолу, членом якого ми нещодавно стали”, – зазначив генпрокурор.

Як сказав в. о. голови Нацполіції Вадим Троян, операція була складною.

“Сам координаційний штаб знаходився в місті Гаага. Європолом були основні країни запрошені, основний організатор даної злочинної групи був українець. У цю групу входили 27 представників різних національностей і країн. З них, ми знаємо точно, що 10 українців”, – розповів Троян.

“Як це проходило? Одного разу, вчора, о сьомій ранку ми стояли на цих адресах, в 30 країнах світу. В сім ранку почалася відмашка, почалися обшуки. З 27 чоловік наразі затримані п’ять. Три українці – один у Німеччині, два на території України. 180 оперативників брали участь у цій справі”, – додав Троян.

Луценко зазначив, що такому успіху сприяла “маленька поправка в закон про Національної поліції, яка дозволила створити міжрегіональні підрозділи, що фактично дала технічну можливість запрацювати українському департаменту з кіберзлочинності”.

“З літа 2015 року угода отримала реальні форми. Маленька поправка в законі дала такий великий міжнародний результат. І додає, сподіваюся, серйозного позитивного іміджу ефективності правоохоронної системи країни”, – заявив генпрокурор.

Читайте також:
Єврокомісія повідомила про “масштабну” кібератаку на свій сайт

Перші кіберполіцейські виходять на службу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна