Україна готова до будь-якого повороту РФ, однак закликає до мирного діалогу, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до будь-яких варіантів розвитку подій із Росією, проте закликає її повернутися до змістовної дипломатичної розмови.

Про це він сказав в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica, текст якого розміщено на сайті глави держави 16 квітня.

“Ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій – усе-таки враховуйте, що війна проти нас триває з 2014 року. І це – жорстока війна із застосуванням безпілотників, артилерії, бронетехніки, мін … Від початку моєї роботи на посаді президента ми робили все, що можливо, для активізації переговорів і пошуку мирного рішення. Ми завжди готові повернутися до змістовної дипломатичної розмови, закликаємо Росію до цього ж”, – зазначив Зеленський.

За словами глави держави, “першочерговим захистом є недопущення розширення агресії, тому Україна потребує максимально дієвої підтримки”.

Зеленський нагадав, що лише за останні три місяці Україна втратила близько 30 військових, продовжують гинути мирні жителі Донбасу.

“На східному кордоні та в Криму Росія розмістила близько 80 тисяч військових, до яких слід додати ще тридцять тисяч проросійських бойовиків та офіційних військових РФ на Донбасі. Точно не в інтересах Європи, щоб такий військовий потенціал могли використати за прямим призначенням, як цього бажатиме Москва. Розширення війни може принести тільки нові страждання та проблеми всім, і ніхто не отримає від того користі”, – додав глава держави.

Президент також висловив сподівання на те, що можна не допустити погіршення ситуації та “розширення війни”.

“Що для цього потрібно? Реалістичність позицій, справедливість на переговорах і готовність виконувати ті зобов’язання, які беруть сторони. Україна пропонує саме такий підхід. Головне, щоб Росія робила те саме”, – резюмував Зеленський.

Читайте також:
Зеленський у Парижі запропонував Макронові підписати документ про підтримку членства України в ЄС

Читайте також:
“Настав час для деескалації”: що сказав Байден у зверненні з приводу України і РФ

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за два тижні квітня – вже десять.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.
На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

Читайте також:
Україна готова до російського вторгнення, – Зеленський. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна