Rafale чи F-35 замість Су: Міноборони прокоментувало перспективу закупівлі нових винищувачів для Повітряних сил

 

Міністерство оборони України підтримує ідею переозброєння парку тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ та вивчає питання, за яким фінансуванням Україна може отримати нові винищувачі від іноземних країн. Водночас французька пропозиція до МОУ ще не надходила.

Як передає “Новинарня“, таку думку висловив заступник міністра оборони України Олександр Миронюк під час онлайн-пресконференції в п’ятницю, 16 квітня, відповідаючи на запитання, чи має оборонне відомство України збалансовану точку зору щодо переозброєння парку тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ.

Раніше французькі ЗМІ писали, що президент Франції Еммануель Макрон запропонує винищувачі Rafale Україні для заміни радянських МіГ-29 у може очікуваного візиту до Києва. Це має статися в першій половині 2021 року.

Нагадаємо, командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов заявив, що Україна очікує отримати на озброєння сучасний літак п’ятого покоління F-35. Командувач також повідомив, що про протягом наступних десяти років Повітряні сили будуть змушені вивести зі складу основні зразки бойової техніки, що зараз стоїть на озброєнні ЗСУ, та підкреслив значення переозброєння тактичної авіації.

Водночас заступник міністра оборони Миронюк зазначає: “Ми повинні змінювати парк тактичної авіації, який знаходиться на озброєнні. Але до цього питання треба підходити дуже виважено. Те, про що заявив командувач Повітряних сил, має сенс, це Візія Командування ПС, яку ми підтримуємо – люди прагнуть до нових зразків озброєння, люди мають літати, техніка повинна бути надійна. Але є умови, в яких ми реально існуємо. Якщо ми скажемо про заміну наших літаків на F-35, на F-22 чи на інші літаки, то маємо чітко уявляти, скільки це буде коштувати нашому бюджету, яким буде джерело фінансування для заміни парку літаків”.

“Якщо це буде на рівні заяв “ми хочемо F-35″ – це буде заява. А якщо це буде договір, програма державна, яка буде відповідно фінансуватися…  Тому позиція МОУ в цьому питанні дуже виважена. Перше: джерело фінансування”, – сказав Миронюк.

Також, зі слів заступника міністра оборони, для отримання нових літаків треба змінювати інфраструктуру, яка наразі є в нашій державі – наземне обладнання, аеродроми тощо.

Миронюк підкреслив, що наразі Україна може експлуатувати наявні літаки тактичної авіації до 2035 року – МіГ-29, Су-27, Су-25, Су-24.

“У нас є ремонтні підприємства, відтак, ми маємо можливість зробити середній ремонт, капітальний або ремонт за технічним станом”, – додав він.

Заступник міністра оборони також прокоментував пропозицію президента Франції Макрона щодо надання Україні винищувачів.

“До МОУ в рамках військово-технічного співробітництва ця пропозиція не надходила, відтак ми її не розглядали”, – сказав він.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Україна могла би придбати ескадрилью винищувачів за досвідом Польщі, – командувач ПС ЗСУ

США пропонують надати по лендлізу винищувачі для України, – експосол

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна