У Харкові курсанти вперше випробували американську систему імітаційного моделювання

 

Уперше з курсантами Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відбулися практичні заняття з використанням системи імітаційного моделювання JCATS – “Об’єднаного імітатора конфліктних і тактичних ситуацій”.

Старшокурсники факультету протиповітряної оборони Сухопутних військ за допомогою цієї системи відпрацювали процедуру ухвалення рішень за стандартами НАТО, передає “Армія.Інформ”.

Зазначається, що наразі в університеті для проведення занять з імітаційного моделювання використовують імітаційно-тренажний комплекс “Віраж-РД” власної розробки та систему закордонного виробництва Follow Me.

Відтепер навчальний заклад прийняв на “озброєння” сучасну JCATS, створену лабораторією Лоуренса Лівермора, США. Саме її використовують військові НАТО під час імітаційного моделювання.

“Ми провели перше, так би мовити, тестове заняття, залучивши до цього курсантів четвертого курсу. Для проведення розрахунків щодо обрання позицій бойових машин зенітної ракетної батареї ЗРК “Оса-АКМ” використовувалась геоінформаційна система “Аргумент” та елементи імітаційно-тренажного комплексу “Віраж-РД”. А ось проведення моделювання бойового застосування підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ відбулося одночасно з використанням комплексу “Віраж-РД” та нової для нас системи імітаційного моделювання JCATS, що були запущені паралельно одне одному”, – розповів начальник центру імітаційного моделювання ХНУПС підполковник Дмитро Антонов. 

“Ведення радіообміну здійснювалося за допомогою радіостанцій. Ми відпрацювали переведення бойових машин у різні ступені бойової готовності, займалися веденням елементів бойової роботи з прикриття об’єктів від засобів повітряного нападу противника у складі зенітної ракетної батареї ЗРК “Оса-АКМ”. Обидві програми показали високі результати й підтвердили можливість ефективно їх використовувати у підготовці курсантів”, – резюмував офіцер.

JCATS дає змогу змоделювати та прорахувати бойові дії різних підрозділів, зокрема тих, що входять до складу багатонаціональних сил. У неї інтегровані Сухопутні війська, Повітряні Сили та Військово-Морські Сили, тоді як “Віраж-РД” — програма, націлена на фахівців лише Повітряних сил.
Система розподілена та працює у локальній обчислювальній мережі з можливістю залучити одночасно до 500 користувачів. Це дає можливість організувати на відстані масштабні тактичні навчання між курсантами різних вишів, не покидаючи аудиторій.

Курсанти старших курсів вишу вже розпочали користуватися системою імітаційного моделювання JCATS, яка має найновіше оновлення. Також планується залучити до навчання на цій системі курсантів льотного факультету та зенітних ракетних військ.
Для цих потреб були закуплені потужні комп’ютери на операційній системі Linux та підготовлено кваліфікованих інструкторів і викладачів.

Читайте також:
Повітряні сили придбають тренажери для зенітних ракетних комплексів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна