“Спільне бачення безпекових загроз у Чорноморському регіоні”: Ердоган підтримав Кримську платформу

 

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі з Володимиром Зеленським наголосив, що Туреччина підтримує територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України й принципово не визнає анексії Криму, і підтримав створення Кримської платформи.

Про це повідомляє офіс президента.

Президенти ґрунтовно обговорили питання безпеки та спільну протидію викликам у Чорноморському регіоні.

“Варто відзначити, що бачення Києва та Анкари збігаються – як щодо самих загроз, так і щодо шляхів належного реагування на ці загрози”, – зазначив Зеленський на спільній пресконференції двох президентів після засідання Стратегічної ради високого рівня.

Він наголосив, що підтримка Туреччини у справі відновлення суверенітету й територіальної цілісності України є дуже важливою для нашої держави.

За словами президента України, він детально поінформував турецьку сторону про ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в Криму, розповів про порушення прав людини на Кримському півострові та його мілітаризацію, що триває.

Читайте також:
Корвет, Bayraktar, боєприпаси, авіація й НАТО: міністри оборони України і Туреччини обговорили поглиблення співпраці

“Туреччина підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Ми ще раз підтвердили наш основний принцип невизнання незаконної анексії Криму. Ми також повідомили про свою підтримку Кримської платформи, яка покликана об’єднати землі України”, – зазначив Ердоган.

Зеленський подякував йому за готовність долучитися до формату “Кримська платформа” і зауважив: “Це стане потужним сигналом, що Україна та її партнери рішуче налаштовані в питаннях деокупації українського півострова й захисту прав українського та кримськотатарського народів”.

“Ми віримо, що ситуацію на сході України потрібно вирішувати в мирний спосіб у межах міжнародного законодавства таким чином, щоб зберігалася територіальна цілісність. Потрібно, щоб якомога швидше зупинилась ескалація, яку ми спостерігаємо, щоб була знижена напруга, і в межах виконання умов Мінських домовленостей знову відновилося перемир’я”, – зазначив Ердоган.

Як писала “Новинарня“, президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою Зеленською прибув до Туреччини з робочим візитом 10 квітня.

 

Читайте також:
“Закриті” переговори Зеленського й Ердогана в Стамбулі тривали майже три години.
Підписали декларацію

Візит Зеленського: Україна й Туреччина підписали угоду
про будівництво житла для кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна