“Закриті” переговори Зеленського й Ердогана в Стамбулі тривали майже три години. Підписали декларацію

 

Зустріч президента України Володимира Зеленського, який перебуває з робочим візитом у Туреччині, з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом проходила в закритому від преси режимі й тривала майже три години.

Переговори відбувалися в палаці Хубер у Стамбулі, повідомляє в суботу, 10 квітня, турецька інформагенція Анадолу.

Також цього дня у Стамбулі має відбутися 9-те засідання Стратегічної ради високого рівня між Туреччиною та Україною на чолі з президентами обох держав.

Серед іншого, глави держав підписали спільну декларацію, в якій погодилися координувати кроки для деокупації Криму, окремих районів Донецької та Луганської областей, а також Анкара підтримала створення Кримської платформи та перспективу членства України в НАТО.

Спільна декларація Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою
10 квітня 2021 року – 20:41

(Стамбул, 10 квітня 2021 року)

Україна та Турецька Республіка (далі – Сторони),

ґрунтуючись на принципах дружби, добросусідських відносин та взаємоповаги,

прагнучи до забезпечення миру та стабільності в регіоні та за його межами,

підтверджуючи волю до зміцнення стратегічного партнерства між нашими країнами та посилення співпраці в усіх сферах на основі взаємних інтересів,

підкреслюючи свою відданість принципам та нормам міжнародного права,

за результатами Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою, яке відбулося у Стамбулі 10 квітня 2021 року під співголовуванням президентів двох держав, вирішили:

1. Активізувати спільні зусилля з метою поглиблення співпраці та координації між сторонами у сфері економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді.

2. Продовжувати співпрацю у форматі «Квадрига» (2 + 2) на рівні міністрів та координаторів.

3. Підтвердити безумовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах.

4. Продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, зокрема на деокупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також територій у Донецькій та Луганській областях.

5. У цьому контексті продовжувати підтримувати багатосторонні зусилля в рамках міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи та ОБСЄ.

6. Підтримати створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Російською Федерацією.

7. Посилити спільні зусилля для покращення умов проживання українських громадян, зокрема кримських татар, які були змушені покинути свою батьківщину – Крим – унаслідок тимчасової окупації.

8. Координувати зусилля відповідно до міжнародного права для забезпечення захисту прав людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, включно з кримськими татарами.

9. Підтримувати мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України шляхом діалогу на основі Мінських домовленостей, відзначити роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і продовжувати надавати максимальну підтримку її діяльності.

10. Посилити співробітництво та спільні зусилля у боротьбі з тероризмом, сепаратизмом та екстремізмом у всіх їхніх формах та проявах.

11. Вжити спільних заходів, спрямованих на запобігання та ліквідацію транснаціональної організованої злочинності, кіберзлочинів, нелегальної міграції, торгівлі наркотиками та прекурсорами, зброєю та людьми.

12. Забезпечувати швидку обробку запитів про екстрадицію.

13. Підтвердити відданість подальшому посиленню співпраці у галузі оборонної промисловості шляхом завершення поточних та розробки нових спільних проектів.

14. Висловити підтримку перспективі членства України в НАТО, зокрема її намірів отримати найближчим часом План дій щодо членства, та відзначити прагнення сприяти забезпеченню взаємосумісності Збройних Сил України зі збройними силами членів Альянсу.

15. Підтвердити підтримку регіональної співпраці в Чорноморському регіоні з метою забезпечення стабільності та безпеки в рамках двосторонніх та багатосторонніх механізмів, включно з НАТО.

16. Прискорити роботу з метою завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю в дусі взаєморозуміння та конструктивізму.

17. Вжити необхідних заходів для усунення проблем інвесторів та компаній з кожного боку та заохочення нових інвестицій.

18. Забезпечити подальше вдосконалення прикордонного контролю з метою спрощення процедур в’їзду та покращення можливостей для подорожей громадян двох держав і заохочення взаємного туризму.

19. Здійснювати підтримку освітньої діяльності Турецького фонду «Мааріф» в Україні.

20. Підтвердити відданість співробітництву та координації зусиль з метою стримування пандемії COVID-19 та подолання її наслідків для соціальної та економічної діяльності.

Президент України Володимир Зеленський
Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган

Як писала “Новинарня“, під час візиту Зеленського до Туреччини планується підписання низки двосторонніх документів.

Нагадаємо, що попередній візит Зеленського в Туреччину та зустріч із Ердоганом відбулися в жовтні 2020 року.

Читайте також:
Зеленський нагородив Ердогана орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня

Крим, флот, НАТО: про що говорили та домовилися під час зустрічі Зеленський та Ердоган

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.