Корвет, Bayraktar, боєприпаси, авіація й НАТО: міністри оборони України і Туреччини обговорили поглиблення співпраці

 

У рамках участі в засіданні Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою в Стамбулі відбулася двостороння зустріч міністра оборони України Андрія Тарана з міністром національної оборони ТР Хулусі Акаром.

Про це в суботу, 10 квітня, повідомила пресслужба МОУ.

Таран поінформував главу та членів турецької делегації про розвиток безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях та довкола нашої держави. Глава МОУ звернув увагу на провокації окупаційних військ Російської Федерації, регулярні спроби зриву всеосяжного, стійкого та безстрокового перемир’я, а також перекидання Росією підрозділів із озброєнням та військовою технікою до державного кордону України.

Під час зустрічі сторони обговорили питання розвитку воєнно-політичного діалогу між Україною і Турецькою Республікою, зокрема в рамках Стратегічної ради високого рівня, а також у новоствореному форматі «Квадрига».

Цей формат започатковано у грудні минулого року, а його діяльність спрямована на посилення взаємодії двох держав у процесі забезпечення міжнародного миру та безпеки, зокрема в регіоні Чорного моря.

“Задля забезпечення миру та стабільності у Чорноморському регіоні, продовження тісної співпраці наших держав надзвичайно важливе. Ми щиро вдячні за надання Туреччиною, як державою-членом НАТО, політико-дипломатичної підтримки євроатлантичних прагнень України, а також внесок у набуття Збройними силами України стандартів північноатлантичного Альянсу”, — зазначив Андрій Таран.

Очільники оборонних відомств двох держав окремо обговорили питання розвитку двосторонніх відносин у сфері військово-технічного співробітництва. Під час розмови детально торкнулися ходу реалізації контрактів, підписаних у грудні минулого року, щодо будівництва кораблів класу «корвет», постачання безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar та боєприпасів, а також можливостей з розвитку подальших проєктів, зокрема в авіаційній галузі.

Хулусі Акар підтвердив цілковиту підтримку його державою суверенітету та територіальної цілісності України, а також наміри Туреччини продовжувати тісну співпрацю з нашою державою. Очільник турецького оборонного відомства наголосив на зацікавленості у розвитку більш тісного співробітництва між Україною та НАТО та набутті нашою державою повноправного членства в Альянсі у майбутньому.

Міністри оборони відзначили значний прогрес у розвитку двосторонніх відносин в оборонній сфері та домовилися про подальше їх поглиблення.

Також Таран підтвердив запрошення Акару взяти участь урочистостях з нагоди святкування 30-ї річниці Дня незалежності України.

Нагадаємо, цього ж дня в Стамбулі зустрічалися президенти Зеленський і Ердоган та підписали спільну декларацію.

Читайте також:
Bayraktar здійснив перший виліт над Донбасом, – нардеп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна