Візит Зеленського: Україна й Туреччина підписали угоду про будівництво житла для кримських татар

 

Під час робочого візиту президента України Володимира Зеленського до Туреччини було підписано низку двосторонніх документів, зокрема рамкову угоду про будівництво житла для кримських татар.

Про це повідомляє офіс президента.

“Віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков і міністр навколишнього середовища та містобудування Туреччини Мурат Курум підписали Рамкову угоду між урядом України та урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України”, – зазначається в повідомленні.

Угода врегульовує правові аспекти можливого механізму співпраці з Туреччиною у будівництві житла для кримських татар, які внаслідок тимчасової окупації території АР Крим і м. Севастополя були змушені залишити місце постійного проживання, та інших категорій українських громадян.

На пресконференції після підписання документів президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розповів, що є проєкт будівництва житла і мечеті для кримських татар.

“У проєкті побудови житла ми щойно зробили конкретний крок. Маю надію, що ми найближчим часом подолаємо певний відрізок шляху до реалізації проєкту побудови мечеті”, – сказав він.

Зеленський повідомив, що міжурядова угода дає можливість побудувати приблизно 500 квартир для представників кримськотатарського народу та інших внутрішньо переміщених осіб.

“Це дуже важливий гуманітарний проєкт, який ще більше зблизить народи України і Туреччини”, – зазначив президент.

Згідно з рамковою угодою, із запланованих пів тисячі квартир 200 буде побудовано в Миколаєві, ще 200 – в Херсоні та 100 квартир – у Києві.

Також серед підписаних у присутності президентів двосторонніх документів – Програма співробітництва у галузі фізичної культури та спорту на 2021-2022 роки між міністерствами молоді та спорту двох держав. Як зазначається, підписаний міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і міністром молоді та спорту Туреччини Мехметом Касапоглу документ покликаний систематизувати тайактивізувати українсько-турецьку взаємодію у галузі культури та спорту, визначити спільні заходи та пріоритетні напрями співпраці між державами у 2021-2022 роках.

Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою Зеленською прибув до Туреччини з робочим візитом 10 квітня.

Читайте також:
Корвет, Bayraktar, боєприпаси, авіація й НАТО: міністри оборони України і Туреччини обговорили поглиблення співпраці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна