Суддя з окупованого Криму отримав підозру через вирок активісту Євромайдану Костенку

 

Судді підконтрольного Росії Київського районного суду Сімферополя оголошено підозру в порушенні законів і звичаїв війни (частина 1 статті 438 КК України).

Про це повідомляє у вівторок, 6 квітня, пресслужба прокуратури АРК.

Зазначається, що підозрюваний “брав безпосередню участь у реалізації політики держави-окупанта, спрямованої на переслідування громадян України в Криму”. Своїми діями він порушив положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

“Вказаний “суддя” протягом квітня-травня 2015 року здійснював кримінальне переслідування українського активіста у сфабрикованій справі щодо нібито умисного спричинення останнім легкої шкоди здоров’ю працівнику кримського спецпідрозділу “Беркут” 18 лютого 2014 року на Майдані Незалежності у м. Києві”, – йдеться в пресрелізі прокуратури.

За інформацією відомства, підозрюваний незаконно засудив українського активіста до 4 років і 2 місяців позбавлення волі.

“Продовжуючи поширення пропагандистського міфу держави-окупанта щодо «злочинних дій» учасників Євромайдану в м. Києві, підозрюваний, порушуючи заборону застосовувати кримінальне законодавство РФ на окупованій території, незаконно засудив українського активіста до 4 років та 2 місяців позбавлення волі”, – заявили у прокуратурі.

У прокуратурі АРК не вказали ім’я та прізвище ані судді, ані активіста, щодо якого він виносив вирок.

Однак, як передає “Крим.Реалії”, у 2015 році в Криму на чотири роки та два місяці тюремного ув’язнення засудили кримського євромайданівця Олександра Костенка.
Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року термін йому змінили до 3 років 6 місяців позбавлення волі.

Як інформувала “Новинарня“, кримчанин Костенко вийшов на свободу з колонії у місті Кірово-Чепецьк Кіровської області РФ 3 серпня після закінчення терміну ув’язнення.
У травні 2015-го так званий Київський райсуд окупованого Сімферополя засудив Олександра до ув’язнння строком на 4 роки і 2 місяці, а згодом в апеляційних інстанціях цей термін було зменшено до 3 років і 6 місяців.

Костенко був затриманий СБУ в Києві разом зі Станіславом Красновим на квартирі з великою кількістю зброї. Згодом він виїхав до Криму. Там у 2015 році в Криму окупаційна влада звинуватила його в заподіянні шкоди здоров’ю співробітника кримського “Беркута” Віталія Полієнка 18 лютого 2014 року під час сутичок у Маріїнському парку в Києві. Крім того, слідство стверджувало, що вдома у Костенка був знайдений ствол нарізної зброї. Зараз Костенко каже, що Краснов “підставив” його та батька Костенка.

При затриманні окупанти зламали Костенку зламали руку, яка неправильно зрослася, і чоловік залишився інвалідом 3-ї групи.

Олександр своєї вини не визнав. Він повернувся до Києва через Москву на авто під охороною українських дипломатів.

Читайте також:
Колабораційний суд у Криму замість вироку продовжив арешт для десантника Добринського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна