Звільнений в РФ Костенко приїде до Києва з понеділка. Його охороняють дипломати

 

Звільнений з російської в’язниці кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко прибуде до Києва на початку наступного тижня.
Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

“Президент вже поспілкувався телефоном з Олександром Костенком, який з нашим консулом Геннадієм Бриченком їдуть до Москви. Планується, що вони пізно вночі (із п’ятниці на суботу, 3-4 серпня – “Н”) прибудуть до українського посольства. А вже в понеділок-вівторок чекаємо Олександра у Києві”, – ішлося в повідомленні Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, вона також уже спілкувалася телефоном з Олександром. “В нього, до речі, чудова українська мова, каже, що вдихає перші ковтки на волі, от на свободі відчує себе тільки вдома, в Україні”, – додала віце-спікер.

В іншому дописі Ірина Геращенко зазначала, що на виході з колонії в Кірово-Чепецьку Костенка взяли під охорону українські дипломати.

“Зранку українські дипломати забрали Олександра. Зараз із ним радник з консульських питань Геннадій Брескаленко. На нашій дипломатичній автівці вони їдуть до Москви, де ночуватимуть у посольстві. На постійному контакті з дипломатами – держсекретар МЗС Андрій Заєць”, – розповідала Геращенко.

Читайте також:
Звільненому політв’язню РФ Костенку вже підшукали квартиру в Києві. ФОТО

Як повідомляла “Новинарня“, 3 серпня український політв’язень із Криму Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії у Кірово-Чепецьку Кіровської області Росії.

У травні 2015 року так званий Київський районний суд окупованого Сімферополя засудив його до ув’язнння строком на 4 роки 2 місяці. Пізніше в апеляційних інстанціях цей строк було зменшено до 3 років 6 місяців.

Окупаційна влада звинуватила “майданівця” в заподіянні шкоди здоров’ю співробітника кримського “Беркута” Віталія Полієнка 18 лютого 2014 року, під час сутичок у Маріїнському парку в Києві.
Крім того, слідство стверджувало, що вдома у Костенка був знайдений ствол від нарізної зброї.

Під час затримання співробітник ФСБ зламав Костенкові руку. Під час обшуку й затримання Ісмаїла Рамазанова цей самий ФСБшник підкинув йому пакет із патронами 9-го калібру.

Сам Олександр Костенко своєї вини не визнав, незважаючи на катування.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно заявляв про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти. Мати і брат хлопця живуть у Сімферополі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна