Звільненому політв’язню РФ Костенку вже підшукали квартиру в Києві. ФОТО

 

Українському політв’язню Олександру Костенку, який 3 серпня звільнився з колонії в Росії, нададуть квартиру у Києві.
Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Вона розповіла, що родина Костенка живе в анексованому РФ Криму, і повернутись туди він зараз не може.

“Повернутись туди для нього не є можливим. Ми намагалися зв’язатися з Оленою Костенко – мамою Олександра, але її телефон відключений з метою убезпечити себе – не таємниця, що телефони слухають в РФ”, – написала Денисова у “Фейсбуці”.

Омбудсмен обговорила це питання з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та мером Києва Віталієм Кличком. В результаті переговорів Костенку знайшли квартиру у Києві.

“Це дві кімнати з балконом, санвузлом. Частково мебльовані – є три ліжка, зараз займаємось докомплектуванням меблями. Безумовно, це тимчасове житло на півроку-рік”, – йдеться в повідомленні омбудсмана.

Людмила Денисова також зазначила, що наразі Олександрові Костенку допомагають оформити статус внутрішньо переміщеної особи.


Як повідомляла “Новинарня“, 3 серпня український політв’язень Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії у Кірово-Чепецьку Кіровської області Росії.
У травні 2015 року так званий Київський районний суд окупованого Сімферополя засудив його до ув’язнння строком на 4 роки 2 місяці. Пізніше в апеляційних інстанціях цей строк було зменшено до 3 років 6 місяців.

Окупаційна влада звинуватила “майданівця” в заподіянні шкоди здоров’ю співробітника кримського “Беркута” Віталія Полієнка18 лютого 2014 року, під час сутичок у Маріїнському парку в Києві.
Крім того, слідство стверджувало, що вдома у Костенка був знайдений ствол від нарізної зброї.

Під час затримання співробітник ФСБ зламав Костенкові руку. Як пише Наумлюк, цей співробітник і досі працює в “органах”. Зокрема, під час обшуку й затримання Ісмаїла Рамазанова цей самий ФСБшник підкинув йому пакет із патронами 9-го калібру.

Сам Олександр Костенко своєї вини не визнав, незважаючи на катування.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно заявляв про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти. Мати і брат хлопця живуть у Сімферополі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна