В Азербайджані показали уламки російських ракет “Іскандер”, які прилітали під час воєнних дій восени

 

Влада Азербайджану заявила, що під час розмінування території в березні 2021 року виявила в Нагірному Карабаху уламки російських ракет “Іскандер”, які стоять на озброєнні ЗС РФ та які застосовувала армія Вірменії під час воєнних дій восени 2020-го.

Фото уламків опубліковані на сайті державного агентства “Азертадж“, передає “Європейська правда“.

Уламки двох ракет балістичного оперативно-тактичного ракетного комплексу класу “земля-земля” були представлені 2 квітня в Баку представниками Агентства з розмінування територій Азербайджану (ANAMA).

Уламки двох ракет, що розірвалися, працівники ANAMA виявили під час очистки території 15 березня в місті Шуша, яке раніше контролювали вірмени. Саме після втрати цього стратегічного населеного пункту Єреван за посередництва РФ погодився на припинення вогню і передачу під контроль Азербайджану більшої частини територій Нагірного Карабаху.

Начальник оперативного штабу ANAMA Ідріс Ісмайлов повідомив, що уламки ракет, які, за його словами, випустили вірменські збройні сили, були виявлені у двох різних місцях у Шуші. Були перевірені модифікаційні коди решток цих ракет і встановлено, що це ракети ОТРК “Іскандер”. Довжина такої ракети складає 7,2 метра, діаметр – 920 мм.

У Баку заявили, що, судячи з маркування, ці ракети не були експортним варіантом, а були призначені для використання російськими військовими.

Начальник генштабу збройних сил Вірменії Артак Давтян заявив, що не може коментувати ці повідомлення, оскільки інформація не підлягає розголошенню.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков відреагував на інформацію Азербайджану, заявивши в коментарях ЗМІ, нібито ракетні комплекси “Іскандер” в карабаському конфлікті не застосовувалися.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляв, що ракетні комплекси “Іскандер” у карабаському конфлікті продемонстрували слабку ефективність – ракети “не вибухнули або вибухнули на 10%”. Пізніше він пояснив свою заяву тим, що йому надали неправильну інформацію.
Заява Пашиняна про нібито неефективність російських “Іскандерів” стала “спусковим гачком” для загострення політичної кризи, під час якої генштаб Вірменії зажадав відставки прем’єра, а Пашинян назвав це “спробою перевороту”.

Читайте також:
Міністр оборони Азербайджану розпорядився задіяти “руйнівну зброю”, якщо Вірменія застосує “Іскандери”

Росія розгорнула бригаду “Іскандерів” за 250 км від України, – МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна