Суд відправив під домашній арешт організатора акції під ОП Філімонова

доповнено

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт лідера руху “Гонор” Сергія Філімонова.

Про це в четвер, 1 квітня, інформує видання “Ґрати”.

Громадського активіста підозрюють у хуліганських діях під час акції на підтримку Сергія Стерненка, яка пройшла 20 березня біля офісу президента.

Суд також зобов’язав Філімонова здати закордонний паспорт і на першу вимогу прибути до слідчого.

Сергієві Філімонову інкримінують хуліганство із застосуванням зброї або “іншого предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень”. Таким предметом слідство вважає фаєр.

Сам активіст заперечує свою провину.

“Я в будівлю не кидав фаєр, двері не псував, вікна не бив і хуліганських мотивів у мене не було”, – сказав він під час засідання.

Адвокат підозрюваного Масі Найєм зазначив, що підозра є необґрунтованою, а ризики недоведені. Зокрема він наголосив на тому, що свідками у справі є самі поліцейські, а також пенсіонери, які зазначили, що були біля ОП близько 18 години, підійшли ближче, побачили акцію, а потім пішли, пише “Громадське”.

“Тобто, вони як спокійно прийшли туди, так спокійно і пішли звідти. Вони не тікали, як би мали зробити, якби їхньому життю дійсно щось загрожувало”, – зазначив Найєм.

На думку адвокатів, такий  запобіжний захід “вигідний владі, щоби  Філімонов не міг вільно висловлювати свою політичні переконання та громадянську позицію”.

Окрім того, вони наголосили, що Філімонов має державні нагороди за бої під Іловайськом та звільнення Маріуполя.

Масі Найєм зазначив, що єдине звинувачення щодо Сергія у тому, що він запалив фаєр.

“Чи завдав він комусь тілесні ушкодження? Чи хотів завдати? Цього не встановило слідство. Єдине, що встановлено, що фаєр, який вже згас, він кинув на землю. Чи постраждав хтось через це?”, – запитав адвокат.

Також він наголосив на тому, що фаєр не є зброєю, а також у справі відсутні потерпілі.

Після оголошення рішення щодо запобіжного заходу Сергію Філімонову, його однодумці запалили під будівлею Печерського суду фаєри.

Нагадаємо, 23 березня лідеру руху “Гонор”, колишньому члену “Нацкорпусу” Сергієві Філімонову поліцейські вручили підозру в рамках розслідування правоохоронцями подій під офісом президента.

Йдеться про статтю 296 ч. 4 ККУ – “хуліганство із застосуванням зброї”. Її санкція передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Ввечері 20 березня під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка протестувальники обмалювали написами стіни будівлі офісу президента на вулиці Банковій, розбили скло в одних із дверей, підпалювали вивіску “Президент України”, палили фаєри та запускали феєрверки. Поліція не перешкоджала таким діям.
Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що кілька десятків людей “нестимуть відповідальність за хуліганські дії”.
Поліція пізніше затримала одного з учасників суботньої акції – ветерана Влада Сорда. 23 березня Печерський районний суд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт.
В офісі президента повідомили, що завдані будівлі ОП під час акції збитки становлять близько двох млн грн.

Читайте також:
Суд арештував ще двох учасників акції на Банковій

Підозри учасникам акції на Банковій засновані лише на свідченнях поліцейських, – адвокати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна