У Росії залякують татарську письменницю Фаузію Байрамову, що підтримала Україну

 

У вівторок, 30 березня, в місті Яр Чалли в Татарстані (РФ) російські правоохоронці провели обшук у помешканні відомої татарської письменниці, правозахисниці та громадської діячки Фаузії Байрамової.

Про це повідомив народний депутат України від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович у фейсбуці.

“Обшук пов’язаний із виступом письменниці на щорічному меморіальному заході “Хәтер көне” (“День пам’яті”, – “Н”) у 2019 році. Це один із ключових для національної пам’яті татар меморіальних заходів, під час якого згадуються захисники Казані, загиблі при захоплені міста військами Івана Грозного в 1552 році. Щороку Москва обмежує проведення маніфестацій та маршів у цей важливий для татар день”, – написав В’ятрович.

У 2019 році Байрамова на пам’ятному мітингу в Казані назвала режим Володимира Путіна диктатурою, а федеральну владу – “колоніальною адміністрацією”, звинувативши Москву в порушенні національних та політичних прав татарського народу.

Раніше, у 2014 році, Фаузія Байрамова публічно підтримала цілісність України і засудила анексію Криму, за що зазнала судових переслідувань.

“Паралельно у ці ж дні Кремль намагається ліквідувати найстаршу та найавторитетнішу організацію Татарстану – Татарський громадський центр. Його прагнуть оголосити “екстремістським”, бо татарська інтелігенція надто незадоволена політикою асиміляції. У лідера Татарського громадського центру Фаріта Закієва кілька тижнів тому ФСБ також провела обшук”, – повідомив нардеп.

Він переконаний, що Україна як демократична і правова держава, не повинна мовчки спостерігати за репресіями проти активістів корінних народів у Російській Федерації, які жодним чином не є внутрішньою справою Росії.

Володимир В’ятрович висловив солідарність із Фаузією Байрамовою та закликав МЗС України оприлюднити заяву про неприпустимість переслідування цієї письменниці та інших татарських активістів.

Читайте також:
Україна приєдналася до санкцій ЄС проти Росії за порушення прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна