Поліцейські особисто навідують активіста Ратушного, попри електронний браслет, і зривають його участь у прямих ефірах

 

Співробітники поліції цілеспрямовано переривають дзвінками прямі включення в телеефіри активіста Романа Ратушного, який перебуває під домашнім арештом, а також приїздять до нього додому з “контрольними” візитами, попри наявність покликаного контролювати його переміщення електронного браслета.

Про це активіст повідомив у фейсбуці.

“У МВС є геніальний задум, аби я не виходив скайпом в ефіри. Для цього вони мені під час них надзвонюють”, – написав Ратушний, подякувавши журналістам, які готові чекати, поки він розбереться з “міньйонами [міністра внутрішніх справ Арсена] Авакова”.

Інший “геніальний задум” МВС, за словами активіста, полягає в тому, щоб чинити на нього тиск. “Вони тільки за сьогодні вже двічі «раптово» навідувались до мене додому, вислуховуючи від моїх сусідів думку щодо необхідності реформи у їх радянській будці”, – зауважив Ратушний.

“Просто знайте, коли до вас не приїжджає на виклик поліція, чи не займається вашою заявою про злочин – вони витрачають ресурси, щоб двічі за півдня навідатись до Романа Ратушного, щоб перевірити чи він вдома. Хоча для цього на ньому є браслет“, – зауважила журналістка Ольга Худецька.

Водночас варто відзначити, що електронний браслет, який у поліції наділи Ратушному на ногу, щоб контролювати його домашній арешт, періодично “глючить”. Про це написав сам активіст, переповівши телефонну розмову з поліцейським, який просив його “перезавантажити [браслет], бо щось воно не робе”:

Раніше Ратушний також розповів, що коли прийшов у Головне управління Нацполіції, щоб йому начепили електронний браслет, пристрій виявився розрядженим.

“Сидимо заряджаємо, слухаємо історії про те, що він коштує 16 тисяч і тримає тільки 12 годин. Вартість дротів і павербанки до нього окремо, теж десь тисяч на 9. Фірма, яка ці браслети продає Авакову, тільки одна, конкурентів немає. Якість браслету візуально — лайно. Судячи з опису того, як він працює, — на практиці буде те ж саме”, — зауважив активіст.

Як писала “Новинарня“, 29 березня Печерський районний суд міста Києва обрав Романові Ратушному запобіжний захід за участь в акції під офісом президента – цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета.

Справа стосується його участі в акції на підтримку Сергія Стерненка під офісом президента 20 березня. Йдеться про підозру за двома статтями – частини 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) та частини 4 статті 296 (хуліганство). За це активісту загрожує до десяти років позбавлення волі.

23 березня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував у себе на ФБ-сторінці відеоролик, який нібито є “доказом того, що мітинг під ОП 20 березня з самого початку планувався не як мирна акція, а як бійка з правоохоронцями “для картинки” для певних телеканалів”. На цьому відео була розміщена фотографія Ратушного та інформація: “Ратушний Роман Тарасович, голова громадської ініціативи “Захистимо Протасів яр”.

Активіст вимагає від МВС спростувати інформацію: ”…Відеозапис містить мої персональні дані (ПІБ), рід діяльності (голова громадської організації) та моє зображення (фотознімок у правій частині кадру). При цьому невстановлена особа у масці, з якою мене нібито порівнюють, жодних протиправних дій на відео не вчиняє”, – написав Ратушний у листі, надісланому у відомство та на ім’я самого Геращенка.

Читайте також:
Активіст Ратушний готує позов до ЄСПЛ через свій арешт

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна