Євросоюз запроваджує “паспорт вакцинації” з 15 червня

 

На території держав Євросоюзу з 15 червня діятиме загальноєвропейський сертифікат здоров’я, який міститиме інформацію про вакцинацію від COVID-19.

Зразок майбутнього “паспорта вакцинації” представив відповідальний за вакцини єврокомісар з питань внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон в ефірі французького телеканалу LCI.

“З того моменту, коли ми зможемо бути впевнені, що кожен європеєць, який бажає зробити щеплення, матиме однаковий доступ до вакцини, ми зможемо мати механізм, сертифікат, який демонструє ваш стан здоров’я”, – сказав він.

Бретон розповів, що документ міститиме таку інформацію: дату народження особи, номер паспорта, засвідчений QR-кодом, тип вакцини (якщо було зроблено щеплення), а також дані про те, чи хворіла людина на  COVID-19 та про наявність антитіл.

Цей сертифікат можна буде завантажити на смартфон або надрукувати у паперовій версії.

Європейський комісар запевнив, що використання сертифіката залишатиметься добровільним. Для тих, хто не хоче проходити вакцинацію, в ЄС планують розгорнути систему швидкого ПЛР-тестування, що дозволить здійснювати подорожі авіатранспортом.

Водночас до людей, які не мають сертифікатів, з боку держав-членів ЄС можуть частіше застосовуватися обмежувальні заходи, зокрема самоізоляція.

Проєкт сертифікату ще має бути офіційно узгоджений між державами-членами ЄС.

Про наміри Євросоюзу запровадити систему COVID-сертифікатів, які дадуть можливість подорожувати тим, хто зробив щеплення проти коронавірусу і/або перехворів, стало відомо 17 березня.

25 березня депутати Європарламенту ухвалили рішення про прискорення голосування щодо цієї пропозиції.

На запуск “паспортів вакцинації” найбільше сподіваються країни, економіка яких значною мірою залежить від туризму.

Водночас у Всесвітньої організації охорони здоров’я висловили побоювання, що запровадження таких документів може призвести до посилення нерівності у світі, адже далеко не в усіх країнах люди можуть вакцинуватися, навіть маючи таке бажання.

Читайте також:
Єдиний паспорт ЄС про вакцинацію від COVID-19 розроблять до літа, – Меркель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна