Єдиний паспорт ЄС про вакцинацію від COVID-19 розроблять до літа, – Меркель

 

Єдиний паспорт Євросоюзу про вакцинацію від коронавірусу буде розроблений до літа.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель у четвер, 25 лютого, пише DW.

“Політичне завдання – домогтися цього в найближчі місяці, ми говорили про три місяці. Я очікую, що до літа все буде готово”, – розповіла вона.

Варто зазначити, що поки жодного політичного рішення на рівні ЄС не ухвалено і наразі країни ЄС погодилися тільки про необхідність розробки взаємно визнаних доказів вакцинації. Для цього планується створення бази даних для реєстрації щеплень і персоналізованого QR-коду для щеплених осіб.

Паспорт вакцинації повинен, серед іншого, забезпечити певні пільги вакцинованим особам у разі такої необхідності. Це не означає, що в майбутньому подорожувати зможуть тільки ті, у кого є підтвердження про вакцинацію.

Але такі країни як Греція, Кіпр, Болгарія та Австрія виступають за надання певних переваг власникам паспортів вакцинації. Наприклад, Греція і Кіпр вже домовилися з Ізраїлем про майбутній в’їзд вакцинованих осіб, а деякі держави ЄС, такі як Польща і Румунія, вже надають вакцинованим особам пільги, наприклад, при в’їзді в країну.

Під час відеосаміту лідери країн ЄС також підтвердили готовність допомогти вакцинами третім країнам, включно з країнами “Східного партнерства”, учасником якого є і Україна.

“Ми не будемо в безпеці доти, поки всі не будуть у безпеці, в зв’язку з цим ми підтверджуємо нашу солідарність з третіми країнами за допомогою COVAX, так само як і готовність ділитися вакцинами з нашими сусідами й надалі. Ми домовилися продовжувати ділитися вакцинами, особливо для працівників системи охорони здоров’я, які повинні бути серед перших, кого потрібно захистити. Наша допомога повинна йти тим, хто її потребує, включно з Африкою, західними Балканами, “Східним партнерством”, Латинською Америкою”, – заявив за підсумками відеосаміту президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Читайте також:
Єврокомісія має намір вакцинувати до літа 70% дорослого населення в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна