Єврокомісія запропонувала проєкт “паспортів вакцинації”, що діятимуть не лише для вакцинованих

 

Єврокомісія презентувала проєкт “цифрових зелених сертифікатів”, які мають спростити вільне пересування у межах ЄС. Отримати документ зможуть не лише вакциновані люди.

Про це в середу, 17 березня, інформує “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу Єврокомісії.

Сертифікати мають стати стандартизованим документом, що містить докази вакцинації від COVID-19, або негативного тесту (ПЛР чи швидкого антиген-тесту), або же доказ, що людина перехворіла на коронавірус.

“Щоби запобігти дискримінації людей, які ще не вакциновані, Комісія пропонує створити не лише взаємосумісний сертифікат про вакцинацію, але й про тести на коронавірус та одужання від COVID-19″, – йдеться в повідомленні.

Документ може бути у цифровим або паперовим. Він міститиме QR-код із основною інформацією і цифровим підписом, що засвідчує автентичність.

Сертифікат буде оформлений англійською та офіційною мовою країни, що видала його, і буде безкоштовним.

Між країнами-членами мають створити механізм для перевірки автентичності таких сертифікатів у межах всього ЄС. Водночас персональні дані у процесі перевірки не можуть передаватися або зберігатися країною, що перевіряє.

“Цифровий зелений сертифікат не стає передумовою для вільного пересування і не створить жодної дискримінації. Спільний підхід у межах всього ЄС дозволить нам поступово відновити вільне пересування та уникнути фрагментації. Це також шанс вплинути на глобальні стандарти”, – зазначив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Якщо країни-члени роблять певні винятки з обмежень на в’їзд для вакцинованих осіб (як вимога тесту або самоізоляція), вони повинні будуть застосовувати однакові умови для власників сертифікатів про вакцинацію в рамках “цифрових зелених сертифікатів”.

“Це зобов’язання поширюється лише на вакцини, які отримали дозвіл на використання у ЄС. Але країни-члени можуть самостійно ухвалити рішення про визнання інших вакцин”, – зазначають в Єврокомісії.

Передбачається, що сертифікати будуть визнаватися усіма членами ЄС, а також Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією. Документ може бути виданий громадянам країн ЄС і їхнім членам родини, незалежно від громадянства; громадянам третіх країн, які проживають у ЄС, і відвідувачам, які мають право подорожувати до інших країн-членів.

Сертифікати задумані як тимчасовий інструмент і їхнє використання має припинитися, коли ВООЗ оголосить про завершення пандемії.

Далі пропозиція Єврокомісії має отримати згоду у Європарламенті та Раді ЄС. Очікується, що документи зможуть почати видавати до літа.

Читайте також:
ВООЗ розповіла, коли світ повернеться до “нової нормальності” після пандемії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна