Російські хакери здійснили кібератаку на Бундестаг, – Der Spiegel

 

Російські хакери здійснили атаку на парламент Німеччини. Були уражені комп’ютери щонайменше сімох депутатів Бундестагу та 31 депутата регіональних парламентів.

Про це в п’ятницю, 26 березня, інформує видання Der Spiegel.

Атаку здійснила група хакерів під назвою Ghostwriter за допомогою так званих фішинґ-листів на приватні електронні адреси політиків. Йдеться про повідомлення від нібито надійних відправників, справжня мета яких є викрадення всього облікового запису.

Більшість політиків, чиї комп’ютери атакували хакери, належать до керівних партій ХДС/ХСС та СДПН. Зараз невідомо, чи вдалося хакерам заволодіти якимись даними.

Експерти з питань безпеки вважають, що за кібератакою стоїть російська служба військова розвідка ГРУ.

В урядових колах Німеччини вважають, що хакери атакували не лише депутатів парламенту, а й політичних активістів у Гамбурзі та Бремені.

Як пише видання, група хакерів Ghostwriter існує давно. За інформацією ІТ-експертів, раніше вона була відома як організація, що займається “зломами і витоками”, створена, насамперед, для кампаній із дезінформації.

Ghostwriter спеціалізується на продукуванні фейкових новин. Так, хакери отримали доступ до популярних сайтів новин або блогів, щоб публікувати фейкові статті або фотографії.

Наприклад, у повідомленні, розміщеному на балтійському сайті 25 вересня 2019 року, стверджувалося, що німецькі солдати НАТО нібито осквернили єврейське кладовище в Литві, а в 2018 році з’явився фейк, що танк НАТО нібито наїхав на дитину в Литві. Окрім того, хакери розповсюджують фальшиві листи та цитати від генералів НАТО.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці травня 2020 року МЗС Німеччини викликало на розмову посла РФ Сергія Нечаєва через хакерську атаку на Бундестаг в 2015 році, за якою, як підозрюють, стоїть Росія.
Торік на початку червня німецький уряд запропонував країнам-членам ЄС спільно ввести санкції проти Росії за масштабну кібератаку на Бундестаг п’ять років.
У жовтні 2020 року посли ЄС схвалили санкції за хакерську атаку на Бундестаг.

Читайте також:
Україна приєдналася до санкцій ЄС проти ГРУ за кібератаку на Бундестаг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна