Збірна України почала відбір на мундіаль-2022 із сенсаційної нічиєї з чинним чемпіоном світу

 

Збірна України сенсаційно почала виступи у відбірковому турнірі чемпіонату світу-2022, що має відбутися в Катарі. У середу, 24 березня, підопічні Андрія Шевченка зустрічалися в Сен-Дені з чинними чемпіонами планети, командою Франції, і відстояли нічию.

Наші пропустили м’яч на 19-й хвилині. Антуан Грізманн із “Барселони” відзначився красивим обвідним ударом, хоча перед тим німецькі арбітри не помітили офсайд у Бенжамена Павара, а система VAR на цьому турнірі не працює. Надалі господарі змогли забити лише раз, причому – у свої ворота. На 57-й хвилині після удару Сергія Сидорчука м’яч зрикошетив у сітку від захисника “ле бльо” Преснеля Кімпембе (“ПСЖ”) – 1:1.

Про статуси фаворита й аутсайдера свідчили передматчеві коефіцієнти від букмекерів: 1,2 – на перемогу французів, 5,4 – на нічию, 12,2 – на Україну. До того ж торік у товариському матчі проти команди Дідьє Дешама “жовто-сині” зазнали найбільшої поразки в історії – 1:7.

Тренер Шевченко здивував тактично схемою і кадровим підбором: п’ять захисників, жодного вінгера, кияни Шапаренко і Сидорчук у центрі поля (замість травмованого “шахтаря” Степаненка), динамівець Бущан у воротах, капітан – Зінченко.

Україна зробила ставку на захисний футбол, і більшу частину першого тайму відверто відбивалася, не маючи змоги перейти на чужу половину поля. Тоді як французи, володіючи м’ячем 70% часу, змарнували кілька гольових нагод. Лише Олів’є Жиру міг забивати двічі.

Надалі господарям так само бракувало точності, самовіддано діяли українські захисники, зокрема Забарний і Караваєв майже наглухо закрили найдорожчого футболіста у світу Кіліана Мбаппе (180 млн євро на Трансфермаркті). А подекуди й німецький арбітр Тобіас Штілер симпатизував команді Шевченка та не ставив пенальті у наші ворота в спірних ситуаціях.

У другому таймі у французів перестав виходити пресинг, тоді як наші почали навіть подекуди володіти територіальною перевагою.

У гольовій комбінації динамівець Караваєв ефективно зіграв на фланзі, відпасував під удар Сидорчуку, а тому посприяв Кімпембе.

Ігрова статистика: удари – 18:5 на користь французів, удари в площину воріт – 3:1, заблоковані удари – 6:0, кутові – 12:0, фоли – 17:3, володіння м’ячем – 62%:38%.

Тренери Андрій Шевченко і Дідьє Дешам. Фото: УАФ

Головний тренер ЗбУ Андрій Шевченко
(коментар каналу “Футбол”):
– Було дуже важко грати проти такої хорошої команди. У Франції багато талановитих, технічних футболістів.
У нас був план на гру. Хлопці просто молодці – обсяг роботи, страхування, тиск на суперника. Я вважаю, що нам вдалося. По-іншому грати з такими командами, як Франція, нам дуже важко. Можливо, це був не такий красивий футбол, але він був компактний і лаконічний. Гадаю, ми провели хороший матч.
Було б ідеально, якби ми виграли. У нас було багато хороших продовжень, але потім ми трохи не догравали. Десь розгубились, особливо в перші 25-30 хвилин.
Ми грали вперше з такою схемою. Давно її готували, але було лише одне тренування для втілення в життя. Віддаю належне за цю нічию хлопцям. Вони справді уважно слухали, підготувалися якісно. Ми мали зіграти компактно. Було б дуже важко, якби ми дали цим футболістам [збірної Франції] хоч трохи простору. План спрацював.
Вважаю, що рефері відсудив ідеально. В таких матчах потрібен VAR, він завжди допомагає. У мене ніколи не буде претензій до судді.

Склад збірної України: Бущан – Караваєв, Забарний, Кривцов, Матвієнко, Миколенко – Сидорчук (Коваленко, 79), Шапаренко (Зубков, 86) – Маліновський, Зінченко (к) – Яремчук (Мораєс, 72).

Склад збірної Франції: Льоріс (к) – Павар, Варан, Кімпембе, Ернандес – Канте, Рабйо – Мбаппе (Марсьяль, 77), Грізманн, Коман (Дембеле, 63) – Жиру (Погба, 63).

У паралельному матчі нашої групи Фінляндія і Боснія також розділили очки – 2:2. Дуже сприятливий старт для України! П’ята команда – Казахстан – відпочивала.

Нагадаємо, напряму на “мундіаль” потрапить лише переможець групи. Другі місця гратимуть у плей-оф.

Україна наступні матчі проведе в Києві: 28 березня – з фінами, 31 березня – з Казахстаном.

Читайте також:
Львів не прийматиме поєдинки відбору до ЧС-2022. Найближчі матчі будуть в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна