Харківські угоди: ДБР оголосило Азарову підозру в держзраді

доповнено

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову в державній зраді за погодження Харківських угод.

Про це в середу, 24 березня, інформує пресслужба офісу генпрокурора.

“Встановлено, що 20 квітня 2010 року, перебуваючи на території РФ, колишній прем’єр-міністр України погодився на нав’язані представником іноземної держави – президентом РФ Дмитром Медведєвим умови продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років під приводом отримання знижки на газ. Із 21 по 23 квітня 2010 року він забезпечив погодження проєкту Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України та закону України про її ратифікацію міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та правоохоронними органами без фактичного розгляду цих документів уповноваженими органами”, – йдеться в повідомленні.

“Достовірно розуміючи наслідки підписання вказаної угоди для України, колишній прем’єр-міністр виконав відведену йому роль у вчиненні злочину, а саме – забезпечив візування та погодження проєкту документів з боку відповідних посадових осіб (міністрів, керівників правоохоронних органів, та від імені Кабінету Міністрів), сприяв реалізації інтересів РФ під час усіх стадій погодження проєкту Угоди аж до її імплементації”, – зазначає пресслужба ОГП.

У бюро зазначили, що слідство отримало оригінали документів, які свідчать про “свідомі дії” Азарова на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України.

За версією слідства, надалі ці дії призвели до окупації Криму Російською Федерацією.

В офісі генпрокурора не називають імені глави уряду, проте в той період, із 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року, цю посаду обіймав Микола Азаров, який сьогодні мешкає в Російській Федерації.

Нагадаємо, 11 березня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення, згідно з яким СБУ перевірятиме мотивацію депутатів, які голосували за так звані Харківські угоди, згідно з якими Росія розмістила свій флот у Криму.
Секретар СНБО Олексій Данілов зазначив, що у списку на перевірку є і чинні нардепи, і олігархи, і “перелік осіб, який для дуже цікавий”.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році угоди щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

16 березня Служба безпеки України повідомила про проведення обшуків у структурах, які були залучені до підготовки та ратифікації Харківських угод.

Як відомо, в 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, що продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту було збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, що, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Водночас захист експрезидента-втікача стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Ще рано говорити про кримінальну відповідальність за Харківські угоди, – Венедіктова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна