Україна не планує зупиняти використання вакцини AstraZeneca, – Степанов

 

Україна не планує зупиняти використання вакцин компанії AstraZeneca, щеплення якими призупинили деякі країни Європи.

Про це в понеділок, 15 березня, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у програмі “Свобода слова” на телеканалі ІСTV.

“Із 22 березня ми відкриваємо кабінети щеплень у сімейних лікарів. Це чітко по нашій стратегії. Сьогодні на селекторній нараді з головами ОДА я піднімав питання про кількість вакцинацій, вони вже мали сягати 12-14 тисяч на добу. В них є всі можливості для цього. Проте причини, чому так не є, називають різні – там бригада не виїхала, там ще щось”, – сказав урядовець і додав, що “показник 10 тисяч на добу – це не межа”.

Степанов зазначив, що призупинка вакцинування препаратом від AstraZeneka відбулася в тих країнах, які “можуть собі це дозволити”.

“Я не бачу жодних проблем, нема про що говорити… Наступна партія “Ковішилд” надійде в Україну до 31 березня – півтора мільйона доз”, – зазначив очільник МОЗ.

За його словами, “Ковішилдом” зробили щеплення його батьки.

“Які вам ще треба підтвердження для того, що ця вакцина є абсолютно безпечна? Ми дивимося на все з медичної точки зору – що призупинено, чому призупинено і як вони надалі використовуватимуть цю вакцину. Вони (країни, що поставили на паузу використання препарату AstraZeneka, – “Н”) хочуть чітко усвідомити, що немає жодного зв’язку між тромбозом і цією вакциною, що цей побічний ефект є в кожної вакцини”, – заявив Степанов.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Читайте також:
В Україні видаватимуть міжнародне свідоцтво про вакцинацію, – Ляшко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна