Папа Франциск в Іраку відслужив месу в колишній “столиці ІДІЛ”. ФОТО, ВІДЕО

 

Папа Римський Франциск, який здійснює перший в історії візит глави Римо-католицької церкви до Іраку, провів месу в місті Мосул на півночі країни.

Про це передає, передає в неділю, 7 березня, Радіо Ватикану.

“Сьогодні, не зважаючи на ніщо, наново стверджуємо нашу переконаність у тому, що братерство сильніше від братовбивства, що надія сильніша від смерті, що мир сильніший від війни”, – наголосив Папа Франциск у короткому слові, виголошеному на площі Гош аль-Біеа в Мосулі, куди він прибув, щоб вшанувати жертви війни, .

Мосул, який сьогодні нараховує понад 700 тисяч мешканців, був заснований у VII столітті до Р.Х. Місто розташоване не західному березі річки Тигр, поблизу археологічних залишків стародавнього ассирійського міста Ніневії. Завдяки гармонійному співжиттю різних етнічних, релігійних і мовних груп, протягом двох з половиною років своєї історії місто представляло плюралістичну тотожність Іраку. Але саме в Мосулі колишній лідер терористичної організації “Ісламська держава” Абу-Бакр аль-Багдаді у 2014 році проголосив так званий “халіфат”.

Богослужіння за участі понтифіка відбулося на міській площі, оточеній руїнами церков, які були зруйновані, коли бойовики ІДІЛ захопили цю територію сім років тому. Тисячі християн втекли з Мосула під час окупації міста ІДІЛ.

Після звільнення міста в липні 2017 року розпочався процес відбудови із залученням міжнародної допомоги. Готуючись до Апостольської подорожі до Іраку, Папа Франциск бажав, поряд з відвідинами Ура Халдейського та зустрічей з місцевими католиками, побувати також і в цьому місті, щоб помолитися за жертви війни.

У Мосулі прозвучали вітальне слово архиєпископа Наджиба Мікаеля та свідчення мусульманина-суніта і католицького священика, після яких промовляв Папа Франциск. Коментуючи слова отця Раїда, що розповів про вимушене виселення численних християнських сімей, Святіший Отець підкреслив, що “трагічне скорочення кількості Христових учнів тут і на всьому Близькому Сході є безмірною шкодою не лише для тих людей і спільнот, яких воно торкнулося, але й для суспільства, яке вони залишили”. Папа з радістю повторив запрошення, звернене до християнської громади, повертатися до Мосула.

Відео:

Молитовна зустріч завершилася благословенням пам’ятного хреста про цю подію, на плитах якого арабською та англійською мовами, написано: “Місту Мосулу та Долині Ніневії на згадку про візит Його Святості Папи Франциска, вісника миру та братньої любові. На цьому місці, яке християни були змушені залишити (2003-2017), Папа Франциск молився за поширення миру та справедливості, спокійного співжиття та братерства між людьми”.

Папа Римський Франциск у Мосулі. Фото з сайту Радіо Ватикан

Папа Франциск перебуває в Іраку з чотириденним візитом. 5 березня він прибув до Багдада. В рамках  поїздки передбачено його зустрічі з прем’єр-міністром Іраку Мустафою аль-Каземі, президентом Бархамом Салехом, представниками церковних та громадських спільнот.
Зокрема, Франциск зустрівся з великим аятолою Іраку Алі аль-Сістані, одним з духовних лідерів шиїтів.
Шлях Папи Франциска до Мосула пролягав через Ербіль, столицю та найбільше місто автономного регіону Іракський Курдистан.

Читайте також:
Папа Римський уперше призначив жінку на посаду заступника генсека Синоду єпископів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.