Кримський політв’язень Шаблій повернувся в Україну

 

Кримський політв’язень Гліб Шаблій повернувся в Україну.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у твіттері в п’ятницю увечері, 5 березня.

“Вітаю політв’язня Кремля Гліба Шаблія з поверненням в Україну! Понад 4 роки Кремль незаконно тримав його ув’язненим в окупованому Криму та в РФ, повний строк. Після звільнення українські консули в Новосибірську, Москві та Мінську супроводжували його дводенне повернення з Сибіру”, – зазначив Кулеба.

Гліба Шаблія засудили у так званій справі “кримських диверсантів”.

10 листопада 2016 року у ФСБ Росії заявили, що в Севастополі затримали “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України” – Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова та Володимира Дудку.

Шаблія засудили до п’яти років колонії за ч.1 ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухового пристрою) і ч.1 ст. 222.1 КК Росії (незаконне придбання і зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою) на п’ять років колонії.

За інформацією Кримської правозахисної групи, ФСБ РФ звинуватила “в підготовці диверсій і шпигунстві” 13 осіб, серед яких Євген Панов, Андрій Захтей, Володимир Присич, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов, Костянтин Давиденко, Юнус Машаріпов.

У період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано загалом дев’ять громадян України, яких ФСБ називає “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих – Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Читайте також:
Три роки “кримських диверсантів”: тюрми, тортури, брехня ФСБ, шанс на визволення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна