У Раді вперше запрацювала сенсорна кнопка

 

2 березня у сесійній залі парламенту запрацювала сенсорна кнопка, яка унеможливить кнопкодавство.

Запуск механізму анонсував спікер ВР Дмитро Разумков під час засідання погоджувальної ради депутатських фракцій і груп.
Вже 2 березня депутати протестували кнопку уперше – на засіданні зареєструвалися 275 народних обранців.

“Минулого тижня була завершена робота і тестування щодо того, щоб ввести в дію систему сенсорної кнопки у залі Верховної Ради України. Вона працює, пройшла перевірку відповідною організацією, і з цього пленарного тижня ми вже зможемо використовувати її під час голосування і під час засідань Верховної Ради. Система не буде дозволяти кнопкодавство у стінах ВРУ”, – сказав спікер, якого цитує пресцентр ВР.

Сенсорна кнопка унеможливлює одночасне натискання більше, ніж з одного робочого місця. Як пояснюють депутати, для голосування тепер необхідно одразу використовувати дві руки: нардеп має використати іменну картку та натиснути знизу “за/проти/утримався”.

“Логіка полягає в тому, що ми повинні голосувати двома руками, одною рукою ти тримаєш цю сенсорну кнопку, а іншою кнопкою ти визначаєшся – за, проти, утримався. Якщо у депутата є третя рука, то він може скористатися, нога може, можливі інші варіанти. Але ми не повинні перебільшувати винахідливість наших народних обранців які від цього моменту не будуть кнопкодавити взагалі”, — цитує голову комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева “Суспільне”.

При цьому Разумков додав, що це не знімає з порядку денного питання щодо подальшої модернізації системи голосування.

Спікер також повідомив, що для боротьби з кнопкодавством у Верховній Раді встановлені додаткові камери, які, за його словами, запрацюють незабаром.

“Паралельно з цим ми займаємось питанням оновлення системи “Рада”, є декілька варіантів руху в цьому напрямку, є і вітчизняні аналоги, є більш сучасні іноземні, які також дозволяють використовувати і біометричні показники людини для того, щоб точно зняти питання, пов’язані з кнопкодавством. Але ми маємо рухатися вперед, не чекати, бо це коштує великих грошових вкладень і бюджетних витрат”, – сказав спікер.

“Ми обмежили кнопкодавство як законом, так і технічними засобами, тому не лишаємо цьому ганебному явищу жодних шансів у стінах Верховної Ради!”, – наголосив Разумков у ФБ вже після запуску роботи сенсорної кнопки.

Читайте також:
Кримінальне провадження через сенсорну кнопку ініціював перший заступник глави апарату Ради

Силовики захопили комп’ютерний центр Ради: блокують сенсорну кнопку, – Парубій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна