Силовики захопили комп’ютерний центр Ради: блокують сенсорну кнопку, – Парубій

 

Комп’ютерний центр Верховної Ради взяли під контроль співробітники СБУ й ДБР. Таким чином силовики заблокували тестування та впровадження сенсорної клавіші для голосування у Верховній Раді України.

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 27 серпня, заявив на брифінгу голова Верховної Ради Андрій Парубій. 

“Я дав доручення апарату ВРУ провести всі підготовчі роботи, забезпечити програмним забезпеченням для встановлення в сесійній залі сенсорної клавіші. Згідно з регламентом, такі роботи можуть проводитися тільки у міжсесійний період”, – розповів Парубій.

За його словами, апарат провів системну роботу задля впровадження сенсорної клавіші. Було проведено тестування – кожна з клавіш була протестована окремо. 23 серпня, напередодні Дня Незалежності, було заплановано тестування загального навантаження: у приміщенні мали зібратися 450 працівників, які одномоментно мали б “проголосувати” сенсорною кнопкою. Це тестування, за словами спікера, не є обов’язковим, але бажано його провести: аби побачити, наскільки система витримує загальне навантаження.

“І в цей момент відбулася, на мою думку, неприйнятна та незрозуміла річ у приміщенні ВР: за 10 хвилин до того, як мало початися загальне тестування, коли 450 працівників очікували зайти в залу та провести тестування, у Верховну Раду без запрошення та офіційного попередження, без рішення суду зайшли 12 слідчих Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань”, – сказав Парубій.

Вони, за його словами, зайшли в комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії, і заблокували роботу комп’ютерного центру та дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з представників апарату в залу.

“На моє глибоке переконання, це є грубим втручання у роботу найвищого законодавчого органу України. Навіть не зважаючи на те, що не було офіційного попередження та рішення суду, сам факт втручання силовиків свідчить про рейдерський підхід нової влади стосовно ВР. Для мене це було великим здивуванням”, – заявив спікер.

“Я запитав, на якій підставі заблокований фактично “мозок” ВР, на що керівник апарату отримав дуже цікавий лист з підписом слідчого другого слідчого відділу першого управління організації досудового розслідування ДБР, де зазначено, що здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України за фактом порушення службовими особами апарату ВРУ правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками ВРУ”, – розповів Парубій, продемонструвавши  журналістам лист-відповідь від правоохоронців.

На думку спікера Ради, “силові органи роблять все можливе, аби перешкодити встановленню сенсорної електронної клавіші”, і такою є неприхована позиція нової влади.

Андрій Парубій додав, що негласно говорив з керівниками силових органів – йому пообіцяли, що розблокують роботу, але сьогодні вранці (27 серпня) правоохоронці знову без запрошення та рішення суду перебувають у ВР та фактично заблокували центр управління системою “Рада”.

“Я цей факт оцінюю як намагання завадити впровадженню сенсорної клавіші, тобто персонального голосування депутатів”, – резюмував Андрій Парубій.

Як інформувала “Новинарня“, нова система голосування у Раді може запрацювати вже взимку 2019-го. 

Читайте також:
Рада затвердить новий уряд у перший день роботи. Один міністр залишиться на посаді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна