Зеленський у розмові з Дудою: “режим припинення вогню досі діє”

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

Про це ввечері 24 лютого повідомила пресслужба Банкової.

Зазначається, що Дуда поцікавився процесом мирного врегулювання на Донбасі.

“Володимир Зеленський повідомив, що режим припинення вогню досі діє, хоча кількість порушень з боку бойовиків з окупованих територій збільшилась“, – переказує пресслужба Банкової.

Поінформувавши про ситуацію на Донбасі, Зеленський висловив подяку польській стороні за тверду підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

“Окрему увагу було приділено проблематиці забезпечення енергетичної безпеки у Європі. Лідери скоординували кроки щодо подальшої протидії проекту “Північний потік-2” та домовилися максимально залучати до цього міжнародну спільноту. Анджей Дуда погодився з Володимиром Зеленським у тому, що потрібно докласти всіх зусиль, щоб не допустити будівництва газопроводу “Північний потік-2”, – сказано в повідомленні.

“Цей проект, по суті, – пастка для всієї Європи. Його не можна допустити. Подальше посилення санкцій проти цього проекту – це гарантія енергетичної безпеки Європи”, – сказав президент України.

Співрозмовники обговорили заходи, що здійснюються в Україні та Польщі в контексті боротьби з пандемією коронавірусу.

Володимир Зеленський подякував Анджею Дуді за ініціативу передати Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca, яку Польща планує отримати в межах спільних закупівель ЄС. Глава Української держави наголосив, що “цей крок є потужним сигналом солідарності з Україною, та висловив сподівання, що наша держава зможе отримати цю вакцину вже в березні, після підготовки та укладення відповідних контрактів”.

Окремою темою стало обговорення низки інфраструктурних проектів поблизу кордону між Україною та Польщею. Йшлося, зокрема, про будівництво та ремонт доріг і модернізацію пунктів пропуску.

Сторони домовилися продовжувати в поточному році активний політичний діалог, приділивши при цьому особливу увагу економічній складовій та реалізації спільних проектів. Було відзначено, що показники двосторонньої торгівлі України й Польщі за підсумками 2020 року, коли у світі вирувала пандемія, додають оптимізму, адже показники двостороннього товарообігу вдалося втримати на дуже високому рівні – майже 8 млрд доларів США.

Глава Української держави запросив президента Польщі відвідати Україну та особисто взяти участь в урочистих заходах з нагоди 30-річчя незалежності України та в саміті “Кримської платформи”.

Анджей Дуда подякував за запрошення долучитися до проекту «Кримська платформа» й запевнив, що зробить усе можливе, щоб відвідати святкування річниці української незалежності, зазначили в ОП.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна