Українські науковці можуть досліджувати мутації COVID-19, але просять фінансування і держпідтримки

 

В Інституті молекулярної біології і генетики заявили, що можуть досліджувати мутації коронавірусу, оскільки мають і сучасні прилади, і фахівців. Потреба залишається у державному фінансуванні на, скажімо, реагенти для проведення досліджень.

Про це йдеться в заяві Інституту, яку поширили в четвер, 18 лютого.

Науковці пояснили, що мутації вірусів визначають за допомогою методу секвенування, для якого використовують різні сучасні молекулярні технології.

“Що потрібно для того, щоб налагодити секвенування коронавірусів в Україні? Насамперед – сучасні прилади (секвенатори нового покоління) та фахівці, здатні провести секвенування та проаналізувати результати. Вони є в нашому Інституті молекулярної біології і генетики. Звісно, потребуються дорогі реагенти, ціна яких, утім, не є захмарною”, – йдеться в повідомленні.

Зі слів директора Інституту молекулярної біології і генетики, академіка Михайла Тукала, проблема полягає не так у складності технології, як в організації процесу. Він пояснив, що в справі вивчення мутацій потрібні різнопрофільні спеціалісти, які розосереджені по різних інстанціях, міністерствах та академіях.

“Так, наш Інститут перебуває в системі Національної академії наук України; Центр громадського здоров’я та лікарні, де можна зібрати зразки для аналізу, – у системі МОЗ, а Інститут епідеміології та вірусології ім. Громашевського, який має дозвіл працювати з вірусами, – у системі Національної академії медичних наук”, – коментує  Тукало.

Зусилля вчених та керівників інститутів у цьому випадку можуть і не мати успіху – ініціатива застрягне на етапі домовленостей та отриманні різних дозволів на проведення досліджень, підкреслили науковці.

“На жаль, ми це вже перевірили. Влітку 2020 року наш Інститут спільно зі співробітниками ЦГЗ в м. Києві запропонували програму “Геномна епідеміологія SARS-CoV-2 в Україні”, яку підтримали експерти МОЗ. Проте програма не отримала фінансування від уряду“, – підкреслив Тукало.

Якщо держава зацікавлена у налагоджені та проведенні таких досліджень на постійній основі, варто під прапором державної програми зібрати спеціалістів з різних відомств та забезпечити необхідне фінансування, додали в установі.

Інститут також нагадав, що від початку пандемії у світі зафіксовано десятки тисяч різних варіантів SARS-CoV-2, призвідника коронавірусної хвороби. Найповніша відкрита база даних – Національного центру біотехнологічної інформації (США), в якій закумульовано дані з усього світу, – містить геноми вже понад 38 000 SARS-CoV-2. Проте в ній немає жодного українського зразка.
“В Україні досі не почали вивчати мутації SARS-CoV-2, отже, невідомо, які штами циркулюють зараз по країні і чи відрізняються вони в різних регіонах; вони безпечніші для українців, чи, навпаки, загрозливіші, ніж ті, що спричинили епідемію на початку 2020 року”, – резюмували в Інституті.

Читайте також:
Український інститут може виготовляти 50 тис. ПЛР-тестів щотижня, але просить фінансування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна