Український інститут може виготовляти 50 тис. ПЛР-тестів щотижня, але просить фінансування

 

Фахівці Інституту молекулярної біології та генетики Національної академії наук України заявили, що чекають на швидке надходження коштів з держбюджету для того, щоб продовжити роботу з виготовлення ПЛР-тестів для виявлення коронавірусної хвороби.

Про це йдеться у заяві Інституту, яку поширили у середу, 1 квітня.

Зазначається, що спеціалісти установи готові виготовляти 10-20 тисяч ПЛР-тестів щотижня. Із залученням додаткових фахівців Інститут спроможний продукувати до 50 тисяч тестів щотижня.

“Сподіваємося, що попри вимушене скорочення державного бюджету для багатьох галузей, в т.ч. і науки, фінансування такої надважливої справи, як виготовлення ПЛР-тестів, не буде скорочено і надійде якомога швидше”, – висловили сподівання в Інституті.

У заяві йдеться, зокрема, й про те, що основна група співробітників працює зараз і “готова працювати невпинно і понаднормово”, але через відсутність фінансування вони не можуть розгорнути роботу на повну потужність.

В Інституті нагадали, ще наприкінці січня 2020 року на замовлення РНБО вчені ІМБГ першими в Україні розробили тест-системи для діагностики вірусу SARS-CoV-2.

Ці тест-системи сертифікували. Після виявлення першого захворювання набори на 600 тестів-реакцій надійшли в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров’я МОЗ у Києві.

За наявності коштів Інститут уже зараз міг би реалізовувати угоди з виробниками реактивів, які там використовують для виготовлення тест-систем.

“Не всі реактиви може виготовити вітчизняний виробник, окремі ми змушені замовляти в Естонії, Німеччині та інших країнах. Попри цей логістичний ланцюжок, собівартість наших ПЛР-тестів (250 грн.) є майже вдвічі меншою за зарубіжні аналоги. А з огляду на вартість авіадоставки зарубіжних тестів до України їхня реальна ціна для держбюджету стає дуже високою”, – наголошують в ІМБГ.

В Інституті також додали, що вже розробили план навчання для фахівців з різних областей України та готові надавати їм відповідний науковий супровід.

“Вірус зазнає мутацій, тож вірогідно, восени постане потреба у цілковито нових тест-системах. В Україні є вчені, і зокрема науковці Інституту молекулярної біології та генетики, які можуть за добу модифікувати тест під інший штам коронавірусу. Це важливий інтелектуальний ресурс, який є не в кожній в країні. Його треба зберегти”, – наголошують науковці та закликають вкладати кошти у вітчизняного виробника тестів.

Читайте також:
Медичне обладнання з Південної Кореї розподіляють по регіонах, на черзі – другий транш

Зеленський анонсував прибуття в Україну сотень тисяч тестів на вірус із Китаю й Кореї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна