В Україні почали збір підписів, щоби припинити підтримку російського проєкту меморіалізації Бабиного Яру

 

Громадянське суспільство закликає мера Києва не підтримувати російський проєкт меморіалізації Бабиного Яру та провести громадські слухання з цього питання.

Як повідомляє команда Меморіалу Бабин Яр у понеділок, до збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти (разом 89 осіб), які закликають мера Києва та депутатські фракції Київради не підтримувати російський проект меморіалу Бабин Яр і не передавати землю в користування.

Серед інших, свої підписи під цим закликом залишили письменники Юрій Андрухович та Оксана Забужко, публіцист Віталій Портников, професор УКУ Ярослав Грицак, нардепи Мустафа Джемілєв, Володимир В’ятрович та Микола Княжицький (всі від фракції “Європейська солідарність), професор Ігор Козловський, активіст Сергій Стерненко та десятки інших.

Громадськість також вимагає провести громадські слухання з цього питання.

“Ми, представники громадянського суспільства, відстоюємо меморіалізацію Бабиного Яру та збереження історичної пам’яті жертв Голокосту та інших трагедій в українській історії. Для українського суспільства надзвичайно важливо, щоб обговорення цього питання відбувалося публічно, із залученням громадськості”, – наголошується у повідомленні.

У ньому зазначено, що 11 лютого до порядку денного засідання Київської міської ради було включено питання про приватний російський проект меморіалізації Бабиного Яру – МЦГБ із подальшою передачею в оренду відповідних трьох земельних ділянок.

Після того, як питання було знято з розгляду, тому що нібито не вистачило голосів депутатів, голосування перенесли на 18 лютого.

“Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів – Михайла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із главою держави-агресора – Росії – Володимиром Путіним і тому внесених у передсанкційні списки США. На наше переконання, будь-які проєкти в реаліях російсько-української гібридної війни, яка триває сім років, будь-які проєкти, які просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні”, – наголошують активісти.

Вони додають, що у 2017 році український уряд замовив державну концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру, яка була розроблена і представлена на початку 2019 року робочою групою Інституту історії України НАНУ під керівництвом професора Геннадія Боряка.

“Для суспільства важливо, щоб будь-які проєкти, що стосуються культури та політики пам’яті України, відбувалися без участі нашого ворога – Росії та місцевих адептів кремлівського режиму”, – зазначено в повідомленні.

Представники громадськості “настійно закликають” Віталія Кличка та депутатів Київської міської ради зняти з розгляду питання про виділення земельних ділянок приватному російському проекту Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” (МЦГБ) і провести широкі громадські слухання з питання створення меморіалу Бабиного Яру на основі української концепції комплексної меморіалізації Бабиного Яру від Робочої групи Інституту історії України НАНУ.

Вони також додають, що окремого розгляду заслуговує одна з провокаційних ідей МЦГБ – створення меморіальної синагоги на території Кирилівського православного кладовища в Бабиному Яру.
Саме ця ідея згадується в листі СБУ як потенційно небезпечна для міжнародного іміджу України.

“Ми наполягаємо на презентації перед депутатами Київради української державної концепції Комплексної меморіалізації Бабиного Яру перед тим, як розглядати будь-які питання, пов’язані з російським проєктом МЦГБ”, – резюмують активісти.

Раніше мер Києва Віталій Кличко у 79-ті роковини трагедії в Бабиному Яру заявив, що Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” у столиці буде створено, і пообіцяв докласти всіх зусиль для реалізації цього проекту.
У свою чергу співголова “Асоціації єврейських організацій та общин України” (ВААД) Йосиф Зісельс заявляв, що будівництво тимчасової меморіальної синагоги в Бабиному Яру на місці Кирилівського православного кладовища є черговою спробою Росії спровокувати конфлікт між національними меншинами в Україні.

Читайте також:
“Мені що, відмовитись від мами, тому що вона росіянка?” Як Кличко “ламав” депутатів Київради під проєкт “Бабин Яр” Хржановського

Нідерландський історик Карел Беркгоф заявив,
що більше не може підтримувати проєкт Меморіалу “Бабин Яр” з етичних міркувань

Режисер Хржановський заявив, що не піде з посади худкерівника центру “Бабин Яр”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна