Режисер Хржановський заявив, що не піде з посади худкерівника центру “Бабин Яр”

 

Скандальний російський режисер Ілля Хржановський заявив, що сам із посади художнього керівника не піде, адже призначений на неї наглядовою радою проєкту “Бабин Яр”.

Про це він сказав у понеділок, 27 квітня, в інтерв’ю “НВ”.

“Я нікуди не піду сам. На цю роботу мене запросила наглядова рада, що складається з досить шанованих у всьому світі людей. І тільки наглядова рада може прийняти рішення, щоб я пішов з цієї посади”, – зазначив Хржановський.

За словами режисера, він збирається продовжувати працювати над проєктами в центрі “Бабин Яр”.

“Я вважаю це особисто для себе правильним і важливим. Я вважаю, що можу зробити дійсно унікальну і важливу і для України, і для світу історію”, – додав Хржановський.

Проте конкретних планів щодо майбутнього “Бабиного Яру” він не озвучив.

Як писала “Новинарня“, прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму Іллі Хржановського “ДАУ. Дегенерація” в Харкові.

Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Раніше дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм “Дау. Дегенерація”.

Читайте також:
Ініціатори різних концепцій меморіалу “Бабин Яр” мають домовитися, – Дробович

Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” в Україні заснували у 2016 році.

За планом у 2023 році на місці урочища Бабин Яр у Києві мали відкрити меморіал із музеєм і дослідницькою зоною.

Однак проєкт розкритикували через те, що в нього вклали гроші російські бізнесмени українського походження Павло Фукс, Михайло Фрідман і Герман Хан.

У вересні 2019 року журі міжнародного архітектурного конкурсу обрало проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, розроблений командою австрійських архітекторів. Вони запропонували прокласти підземну стежку, яка веде до центру з темним і світлим залами. Однак проєкт розкритикували за те, що він порушує традиційний іудейський закон, що забороняє розкопувати і забудовувати місця поховання.

Опоненти концепції Фрідмана — Хана виступають за інший варіант музею, який розробив Інститут історії Національної академії наук. Він пропонує відкрити музей у вже наявному приміщенні колишньої контори єврейського кладовища. У 2018 році цю ідею профінансувало Міністерство культури.

Читайте також:
Нідерландський історик Карел Беркгоф заявив, що більше не може підтримувати проєкт Меморіалу “Бабин Яр” з етичних міркувань

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна