Новий рівень скандалу з Маламан: Медведчук вписався на захист блогерки у прокуратуру, Штефан залучив адвокатів

 

Нардепи від “Опозиційної платформи – За життя” Віктор Медведчук та Ренат Кузьмін звернулися із депутатським запитом до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, аби правоохоронці розслідували буцімто “погрози вбивством” під час конфлікту в інтернеті між київською інстаблогеркою di.rubens (Таїсія Маламан) та полковником ЗСУ, військовим блогером Анатолієм Штефаном “Штірліцем”. Той залучив на підтримку відому адвокатську контору.

Як повідомляє “Новинарня“, станом на 12 лютого невідомо, чи відкрили з цього приводу кримінальне провадження.

“Є заява Віктора Медведчука та Рената Кузьміна до генерального прокурора щодо розслідування фактів переслідування, погроз вбивством та вчинення підбурення до таких дій. Наразі нам не відомо, чи зареєстроване кримінальне провадження, а також чи подано позов до суду. Ми моніторимо перебіг подій і повідомимо, щойно буде відомо про такі факти”, – прокоментували “Новинарні” в юридичній компанії “Міллер”.

Правники цієї адвокатської організації вже задекларували свою готовність захищати офіцера ЗСУ Штефана в судових інстанціях на умовах pro bono, тобто безкоштовно.

Юристи наголошують, що Анатолій Штефан, попри емоційну реакцію в соцмережах на поведінку блогерки із майже тримільйонною аудиторією, яка на Майдані “обрала Росію”, у жодній своїй публікації не закликав до насильства чи розправи над дівчиною.

“Ми переконані, що будь-які конфлікти повинні вирішуватися виключно в правовому полі. Будь-які погрози неприпустимі в правовій державі. Проаналізувавши всі дописи, переконані, що Анатолій Штефан жодним чином не порушив закону: не було закликів до розправи, не було спотворення інформації”, – прокоментував партнер компанії “Міллер”, ветеран АТО Масі Найєм.

Запит нардепів з “ОПЗЖ” Медведчука і Кузьміна на засіданні Верховної Ради 5 лютого озвучила заступниця голови ВР Олена Кондратюк.

У запиті представників проросійської фракції йдеться про “розслідування фактів переслідування, погроз вбивством на ґрунті національної нетерпимості до блогерки Таїсії Маламан… вчиненням таких протиправних дій військовослужбовцем Генштабу ЗСУ Анатолієм Штефаном та вжиття термінових заходів для забезпечення безпеки блогера та членів її сім’ї”.

Анатолій Штефан у коментарі “Новинарні” зауважив, що не погрожував вбивством блогерці Маламан та заручився юридичною підтримкою, щоб протидіяти безпідставним обвинуваченням.

“Бачите, як цікаво: вони (кум Путіна Медведчук і заступник генпрокурора часів Януковича Кузьмін – “Н”) це все переводять на “погрози вбивством”, “національну нетерпимість”, хоча з моєї сторони цього взагалі ніде не було”, – заявив Штефан.

“Адвокати “Міллер” виступили із заявою, що якщо щось (судовий позов чи кримінальне провадження – “Н”) буде – вони готові мене підтримувати, щоб інформаційно “ОПЗЖ” знали, з ким їм доведеться боротися”, – додав офіцер.

Раніше керівник “молодіжного крила” “ОПЗЖ” Артем Марчевський заявляв, що партія надасть юридичну допомогу Таїсії Маламан.

“Ми надамо юридичну допомогу, кращі адвокати нашої політичної сили візьмуться за цю справу. Всі витрати ми беремо на себе. Це дуже поганий прецедент, тому що її почали цькувати нізащо. Ми цю ситуацію не відпустимо і допомагатимемо їй до кінця”, ‒ заявив Марчевський.

Пресслужба партії Медведчука писала пише, що Маламан планує звернутися до Державного бюро розслідувань і міжнародних правозахисних організацій.

“Цькування відбувається з мовчазної згоди держави і за підтримки Міноборони, яке відповіло мені насмішкою на своєму офіційному акаунті в Facebook. Свою честь і гідність я захищатиму в суді. Також звернуся до ДБР” – наводить цитату блогерки сайт “ОПЗЖ”.

Пресслужби офісу генпрокурора, Держбюро розслідувань чи судів Києва не повідомляли про процесуальний рух заяв нардепів з “ОПЗЖ” чи блогерки Маламан.

Згодом стало відомо, що низка компаній, з якими співпрацювала блогерка, розірвали з нею співпрацю, а Міністерство оборони анонсувало для неї “особливе питання”, якщо вона таки прийде скаржитися в оборонне відомство на офіцера ЗСУ Анатолія Штефана.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, блогерка з Києва, відома в інстаграмі й ТікТок під ніком di.rubens (Таїсія Маламан), записала відео зі скаргою в Міністерство оборони та обіцяла подати до суду на полковника Анатолія Штефана – військовослужбовця, активного блогера й пропагандиста ЗСУ. Вона назвала Штефана “провокатором і шахраєм”.

Перед тим Маламан зняла на Майдані ролик, у якому розхвалила країну-агресора. У кадрі співрозмовник пропонував дівчині обрати одну з двох країн, і та зі сміхом постійно “обирала” Росію, віддаючи їй перевагу перед Україною, США, Білоруссю.
Відео встигли подивилися понад 2,5 млн осіб.

Військовий Штефан, поширивши відео дівчини, різко критично прокоментував такий контент.

“От тобі і патріотичне виховання. Слів немає. Я вважаю це неприпустимим, неправильним, вважаю це для української дівчини, причому блогера, на яку підписана більшість українських підлітків, ганебним вчинком”, – заявив представник ЗСУ.

Після хвилі обурення, що здійнялася через цей ролик, блогерка видалила відео з ТікТок і свою сторінку у фейсбуці.

Через негативний розголос низка компаній оголосили про припинення рекламної співпраці з Маламан.

Читайте також:
Донеччанка Чирах, яка в 2014-му виганяла ЗСУ флешмобом, тепер стала київським кореспондентом каналу 112

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна