До 150-річного ювілею Лесі Українки вийде повне зібрання творів письменниці у 14 томах

 

Повне зібрання творів у 14 томах української письменниці Лариси Косач-Квітки, що творила під псевдонімом Леся Українка, буде представлено до 150-річного ювілею від дня її народження – 25 лютого.

Про це в п’ятницю, 12 лютого, інформує пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Ювілейний 2021 рік – це можливість популяризувати творчість Лесі Українки. Презентація 14-томника стане центральною змістовною подією ювілейного року, до якого Україна йшла 50 років. Адже попереднє “повне” видання було цензурованим і налічує 12 томів”, – йдеться у повідомленні.

Повне зібрання творів Лесі Українки офіційно представлять у рамках масштабного мистецького проекту “Леся Українка: 150 імен” в Українському домі в Києві.

Подію можна буде відвідати з дотриманням карантинних обмежень 25 лютого за запрошеннями, а з 26 лютого до 8 березня вхід буде безкоштовним.

“Пропоноване 14-томне зібрання суттєво відрізняється від попередніх п’яти спроб оприлюднити зібрані твори Лариси Косач-Квітки. Принципова відмінність видання – це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу”, – зазначають у міністерстві.

Повне видання творів Лесі Українки розділене тематично та жанрово за такими напрямами-блоками: драматургія (1-4 тт.), поезія та ліро-епічні поеми (5 т.), художня проза (6 т.), літературна критика та публіцистика (7 т.), переклади (8 т.), записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 т.), “Давня історія східних народів” та конспекти, виписки, замітки (10 т.), листування (11-14 тт.).

“Шанувальники та дослідники творчості Лесі Українки в кожному томі зможуть прочитати не лише твори Лесі Українки, й розлогий науковий коментар, а ще ознайомитися зі зразками авторського рукопису, іконографією та живописом, першодруками тощо”, – запевняють у відомстві.

Нагадаємо, у січні Кабінет Міністрів виділив кошти зі спецфонду для проведення заходів із відзначення пам’ятних та історичних дат, а також – ювілеїв Лесі Українки, Василя Стефаника та Григорія Сковороди в 2021 році.

Читайте також:
НБУ вводить в обіг нову пам’ятну монету, присвячену Лесі Українці

З’явився перший тизер фільму про Лесю Українку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна