“Слуги народу” змінами до закону хочуть знищити систему захисту мовних прав українців, – активісти

 

Парламентська фракція “Слуга народу” безпрецедентну атаку на закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Про це свідчать законопроєкти, які нещодавно зареєстрували представники монобільшості у Верховній Раді.

Як інформує фейсбук-спільнота “Мова об’єднує” 11 січня, після провалу спроб законсервувати російську мову в освіті, “слуги народу” вирішили зруйнувати механізм захисту права на отримання послуг державною мовою.

Так, 25 січня група депутатів із фракції “Слуга народу”, зокрема Максим Бужанський, Олександр Дубінський (виключений із фракції 1 лютого – “Н”), Євгеній Шевченко, Євгеній Брагар, Олександр Качура, Данило Гетманцев та ін., зареєструвала законопроєкт №4638, що передбачає скасування штрафів за порушення права на послуги українською мовою.

Також 9 лютого інша група “слуг народу”, зокрема голова партії “СН” Олександр Корнієнко, заступниця голови фракції Євгенія Кравчук та голова гуманітарного комітету Ради Микита Потураєв, зареєструвала проєкт №4638-2. Його відмінність у тому, що механізм захисту мови не скасовується зовсім, проте відкладається на півтора року.

Спільнота “Мова об’єднує” наголошує, що обидва законопроєкти знищують систему захисту мовних прав українців, яка вже діє.

“Закон про мову перетворюється на декларацію, яку можна безкарно порушувати. Офіс Зеленського непублічно, але активно підтримує ці антиукраїнські проєкти – наступ на мову курується з найвищих державних кабінетів”, – стверджують активісти.

Тому громадянська спільнота “Мова об’єднує” закликає президента Володимира Зеленського, партію “Слуга народу”, всіх депутатів, які внесли законопроєкти про зміни до закону про мову, відмовитися від своїх безвідповідальних планів, відкликати і зняти з порядку денного ці провокаційні законопроєкти.
“Залиште в спокої закон про мову. Не сійте вітер, бо пожнете бурю. Ми закликаємо кожну людину й спільноту, які готові боронити своє право на мову, мобілізуватися для опору планам влади”, – наголошують у спільноті.

При цьому активісти, які розробляли і лобіювали закон про мову, наголошують на його дієвості, зокрема й на етапі після 16 січня 2021 року.

“Перехід сфери послуг на українську помітний неозброєним оком. Попри шалені спроби дискредитувати закон і заклики промосковських сил до його саботажу, цей процес не лише не спричинив серйозних конфліктів, але й здобув підтримку більшості громадян України”, – йдеться в повідомленні.

За даними нещодавнього соцопитування КМІС, норми закону про українську мову у сфері послуг підтримують 62% громадян України, не підтримують – лише 34%.

“Це в рази перевищує рейтинг будь-якої партії чи політика і вкотре доводить, що мова об’єднує Україну“, – зазначають у спільноті. Проте “замість того, щоби зміцнювати цю єдність, влада вирішила спотворити закон, позбавивши мільйони українців дієвого механізму захисту права на мову”.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає поступову українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.
Зокрема, із 16 січня 2021 року українська мова стала обов’язковою для всієї сфери послуг.

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
“Українською, будь ласка!” 16 січня сфера обслуговування переходить на державну мову: вимоги, штрафи, пояснення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна