У М’янмі пройшли протести проти військового перевороту

 

У М’янмі пройшли вуличні протести проти керівництва армії, яке вчинило військовий переворот в країні. Протестувальники вимагали звільнити президента Він М’їна та державну радницю (главу уряду), лідерку Національної ліги за демократію Аун Сан Су Чжі, яких відправили під домашній арешт.

Як передає DW, незважаючи на відключення інтернету в країні, в суботу, 6 лютого, близько трьох тисяч людей вийшли на вулиці Янгона, щоб узяти участь у марші протесту біля  університету. Вони кричали “Геть військову диктатуру!” і розмахували червоними прапорами. Велика кількість спецпризначенців перекривала дороги в районі університету та виставила водомети. Протести тривали до вечора і в цілому пройшли спокійно.

Крім того, акція протесту відбулася в другому за величиною місті країни Мандалай. Близько двох тисяч людей вимагали звільнення політичних в’язнів і повернення влади легітимному уряду. Демонстранти роздавали поліції троянди та пляшки з питною водою, а також закликали поліцейських підтримати людей.

Як інформувала “Новинарня“, 1 лютого у М’янмі військові захопили владу в результаті перевороту та оголосили надзвичайний стан після затримання державної радниці країни Аун Сан Су Чжі та інших високопоставлених урядових лідерів.
На виборах у листопаді 2020 року “Національна ліга за демократію”, яку очолює Аун Сан Су Чжі, набрала достатню кількість голосів, щоб самостійно сформувати уряд. Але керівні військові заявили, що вибори є сфальсифікованими. Перша сесія нового парламенту мала зібратися 1 лютого, однак армія не дала депутатам змоги розпочати роботу й оголосила про перехід влади до рук головнокомандувача збройних сил Мін Аун Хлаїна.
Військові оголосили запровадження надзвичайного стану терміном на рік та заблокували доступ до Facebook після акцій протесту, організованих спільнотами з соцмережі.
Аун Сан Су Чжі, яка раніше 15 років провела під домашнім арештом (після військового перевороту 1988 року) і була звільнена у 2010 році, закликала своїх прихильників не приймати переворот і протестувати проти путчу. Вона має підтримку більшості населення, водночас військові досі мають квоту в чверть місць у парламенті М’янми, а також самостійний контроль за силовими відомствами.
Рада безпеки ООН у спільній резолюції 4 лютого засудила затримання політичних лідерів М’янми та закликала звільнити їх.

Читайте також:
У М’янмі парламентські вибори планують провести через рік на тлі військового перевороту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна