Під час перевороту в М’янмі військові затримали лідерку країни Аун Сан Су Чжі й оголосили надзвичайний стан

 

У М’янмі вранці в понеділок, 1 лютого, військові здійснили державний переворот. Армійці затримали лідерку партії влади “Національна ліга за демократію”, міністерку закордонних справ Аун Сан Су Чжі, президента М’янми Він М’їна та низку інших посадовців.

Як інформує ВВС, в країні на рік оголошено надзвичайний стан.

Керівництво держави, відповідно до заяви, підписаної першим віце-президентом країни М’їн Шве, належить головнокомандувачу збройних сил Мін Аун Хлайну. Дії саме цього військового у 2018 році ООН назвала такими, що мають ознаки геноциду щодо мусульман із народу рохінджа.

Відносини між між керівництвом країни та військом значно загострилися через невдоволення армії підсумками виборів, що відбулися в М’янмі в листопаді 2020 року. Тоді перемогу здобула партія Аун Сан Су Чжі. Військові заявили, що результати виборів сфальшовані, незважаючи на присутність на них міжнародних спостерігачів.

Фото: Reuters

Минулого тижня Мін Аун Хлайн погрожував скасувати конституцію, якщо “закони не будуть виконуватися”. Тоді військові заперечували, що головнокомандувач ЗС погрожував влаштувати державний переворот.

Міністерство закордонних справ радить громадянам України утриматися від відвідин М’янми після повідомлень про захоплення влади в цій країні військовими.

Демократичні реформи у М’янмі почалися десять років тому, до цього в країні керували військові. Мін Аун Хлайн став головнокомандувачем збройних сил у 2011 році.

У 2017 році Мін Аун Хлайн опинився у центрі уваги через масову втечу з М’янми десятків тисяч мусульман з народу рохінджа. Тоді військових країни правозахисники звинуватили в “етнічних чистках”.

У серпні 2018-го ООН оприлюднила доповідь, в якій йшлося про те, що дії головних військових керівників М’янми містять ознаки геноциду і мають бути розслідувані. У доповіді стверджувалося, що через дії армії 700 тисяч рохінджа втекли з країни, і щонайменше десять тисяч були вбиті.

На головнокомандувача армії Мін Аун Хлайна і його заступника поклали найбільшу відповідальність за ці події. Автори доповіді закликали провести над ним процес у Міжнародному кримінальному суді.

Звіт також різко критикував фактичну лідерку країни, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі, яка під час правління військової хунти Тан Шве понад десять років перебувала під домашнім арештом, адже вона “не втрутилася, щоб зупинити насильство проти рохінджа”.

Важливо, що М’янму в січні 2021 року відвідував міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Дві країни на офіційному рівні домовилися про військово-технічне співробітництво.

Згідно з підписаним документом, Російська Федерація поставить М’янмі ЗРГ комплекси “Панцир-С1”, комплекси з БПЛА “Орлан-10Е”, а також радіолокаційні станції.

Співробітник правозахисної організації Human Rights Watch Джон Сіфтон наголошує, що “військова хунта, яка правила М’янмою протягом десятиліть, ніколи і не йшла від влади в країні”.

“Вони ніколи не підпорядковувалися цивільній владі, тому можна сказати, що зараз проявилася політична реальність, яка весь цей час існувала”, – зазначив Сіфтон.

“Відчинили двері в абсолютно інше майбутнє. У мене таке відчуття, що ніхто не зможе контролювати, що буде далі”, – вважає історик і письменник з Янгона Тан М’їн-У.

“І не забувайте, що М’янма – країна, переповнена зброєю, глибоко розділена за етнічними та релігійними ознаками, в якій мільйони людей ледь можуть себе прогодувати”, – попереджає він.

Стурбованість ситуацією в М’янмі висловили держсекретар США Ентоні Блінкен, генсек ООН Антоніу Гутерріш. Вони закликали військових негайно звільнити Аун Сан Су Чжі та інших високопосадовців.

Також затримання цивільних керівників М’янми та переворот засудили МЗС Індії, Сінгапуру та Австралії.

Читайте також:
У Туреччині оголосили вироки за спробу державного перевороту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна