У М’янмі військові заблокували доступ до фейсбуку

 

У М’янмі військові, які захопили владу, заблокували мешканцям країни доступ до фейсбуку та інших систем обміну повідомленнями.

Про це в четвер, 4 лютого, повідомило агентство Reuters.

Міністерство зв’язку та інформації заявило, що Фейсбук, яким користується половина з 53 мільйонів жителів у М’янмі, буде заблокований до 7 лютого.

“Наразі є люди, які порушують стабільність країни… поширюють фейкові новини і дезінформацію та викликають нерозуміння серед людей, використовуючи фейсбук”, – йдеться у листі міністерства.

Водночас деякі жителі країни заявили, що мають доступ до фейсбуку, зокрема, за допомогою VPN.

За допомогою соцмереж жителі використовували його та інші платформи, щоб висловити протест і поділитися планами щодо акцій громадянської непокори.

Нагадаємо, 1 лютого військові М’янми здійснили переворот, затримавши фактичну лідерку країни Аун Сан Су Чжі, президента Він М’їна та низку інших посадовців. У країні оголосили надзвичайний стан на рік.

Відносини між цивільною владою і армією погіршилися після виборів у листопаді 2020 року, які військові оголосили сфальсифікованими, бо на них зазнала значної поразки їхня “Партія єднання і розвитку Союзу” (офіційна назва держави – Республіка Союз М’янма, – “Н”). Парламент повинен був розпочати засідання 1 лютого після перемоги НЛД на виборах.

Стурбованість ситуацією в М’янмі висловили держсекретар США Ентоні Блінкен, генсек ООН Антоніу Гутерріш. Вони закликали військових негайно звільнити Аун Сан Су Чжі та інших високопосадовців.

Також затримання цивільних керівників М’янми та переворот засудили МЗС Індії, Сінгапуру та Австралії.

Військові М’янми, які правили державою Південно-Східної Азії протягом пів століття, зберігали значний політичний та економічний вплив і після приходу до влади Су Чжі на виборах 2015 року. Перед цим вона провела загалом кілька десятиліть під домашнім арештом.

Читайте також:
У М’янмі парламентські вибори планують провести через рік на тлі військового перевороту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна