У М’янмі парламентські вибори планують провести через рік на тлі військового перевороту

 

У М’янмі парламентські вибори проведуть через рік.

Як передає DPA, про це у понеділок, 1 лютого, заявили армійці на тлі військового перевороту в країні.

Представники Збройних сил, що захопили владу у М’янмі, заявили, що дозволять переможцям нових виборів керувати державою.

Нагадаємо, 1 лютого військові М’янми здійснили переворот, затримавши фактичну лідерку країни Аун Сан Су Чжі, президента Він М’їна та низку інших посадовців. У країні оголосили надзвичайний стан на рік.

Відносини між цивільною владою і армією погіршилися після виборів у листопаді 2020 року, які військові оголосили сфальсифікованими, бо на них зазнала значної поразки їхня “Партія єднання і розвитку Союзу” (офіційна назва держави – Республіка Союз М’янма, – “Н”). Парламент повинен був розпочати засідання 1 лютого після перемоги НЛД на виборах.

Стурбованість ситуацією в М’янмі висловили держсекретар США Ентоні Блінкен, генсек ООН Антоніу Гутерріш. Вони закликали військових негайно звільнити Аун Сан Су Чжі та інших високопосадовців.

Також затримання цивільних керівників М’янми та переворот засудили МЗС Індії, Сінгапуру та Австралії.

Військові М’янми, які правили державою Південно-Східної Азії протягом пів століття, зберігали значний політичний та економічний вплив і після приходу до влади Су Чжі на виборах 2015 року. Перед цим вона провела загалом кілька десятиліть під домашнім арештом.

Читайте також:
У Туреччині оголосили вироки за спробу державного перевороту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна