До 30-річчя Незалежності України в Ізраїлі виставлять реліквії, подаровані Мазепою Єрусалимському патріархату

 

До 30-річчя відновлення Незалежності України в Ізраїлі має відбутися експозиція релігійних реліквій, дарованих Єрусалимському патріархату українськими лідерами, починаючи з часів гетьмана Мазепи.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці посольства.

Євген Корнійчук і патріарх Феофіл ІІІ. Фото: пресслужба посольства України в Ізраїлі

Про це йшлося під час зустрічі посла України в Державі Ізраїль Євгена Корнійчука з Єрусалимським патріархом Феофілом ІІІ, яка відбулася 4 лютого у приміщенні Патріархії Єрусалимської православної церкви.

“Під час зустрічі були обговорені перспективи започаткування співпраці у сфері вивчення історії відносин між Україною та Єрусалимським Патріархатом. Патріарх Феофіл ІІІ схвалив ідею організації виставки релігійних реліквій, які були передані Патріархії наприкінці XVII сторіччя гетьманом Іваном Мазепою та зберігаються в Храмі Гробу Господнього“, – розповіли в диппредставництві України.

Експозицію реліквій, які в різні часи були подаровані представниками України Єрусалимському патріархату, заплановано провести в рамках відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

Крім іншого, Феофіл ІІІ та посол України обмінялися думками щодо ситуації у світовому православ’ї та в Україні, зокрема у контексті розбудови Православної Церкви України.

Читайте також:
На Чернігівщині відновлять храм, який збудував гетьман Іван Мазепа, – Епіфаній

Історична довідка

Як писав історик Андрій Клімашевський з посиланням на різні історичні джерела, в акті Бендерської комісії зазначено, що для храму Гробу Господнього в Єрусалимі український гетьман Іван Мазепа передав “чашу з чистого золота, лямпу та срібний вівтар для Божого Гробу 20000 зол.”.

Остання реліквія – єдиний із зовнішніх жертводавчих вкладів Мазепи в розпорядження церков, що зберігся у храмі поза межами України.

Український історик на еміграції, фахівець із періоду Гетьманщини Домет Олянчин, опираючись на досліджені архівні матеріали Єрусалимського патріарха Хрисанта, його контакти з Іваном Мазепою та Пилипом Орликом, стверджував, що під час третього перебування в Україні у 1701 році майбутній Єрусалимський патріарх Хрисант (тоді ще архімандрит), очевидно, отримав щедрі дари від гетьмана для Гробу Господнього, зокрема “срібну плиту плащаницю”.

Історики припускають, що виготовлення такого винятково важливого і коштовного церковного предмета, як “вівтар”, могло бути заздалегідь узгоджене безпосередньо між Мазепою і Хрисантом під час попередніх візитів архімандрита, оскільки час створення реліквії датується 1698 роком.

Срібний дар гетьмана Івана Мазепи до храму Гробу Господнього в Єрусалимі, 1698 р.

За свідченнями сучасних відвідувачів храму і дослідників, реліквія зі збереженою гербовою символікою Івана Мазепи донині використовується як таця (піднос) для літургійного начиння, однак лише декілька разів на рік під час особливих урочистих богослужінь.
Таке використання раритета значною мірою спричинило серед науковців різнорідні інтерпретації його первісного призначення, здебільшого трактуючи предмет як антимінс, плащаницю, напрестольний обрус, пелену
тощо.

Сучасна авторка монографій про Івана Мазепу, відома російська історик Тетяна Таїрова-Яковлєва описує дар гетьмана як “срібний піднос (тацю) із зображенням плащаниці”.

У праці українського історика в діаспорі Богдана Кентржинського “Мазепа”, написаній у Швеції і виданій у Стокгольмі 1962 року, зазначено, що “для церкви Воскресення Христового при Гробі Господньому в Єрусалимі він (гетьман) подарував напрестольну пелену, прикрашену вишуканим срібним рельєфним шиттям”.

Сучасний вітчизняний історик Федір Ступак визначає предмет як “срібну плиту-антимінс”, а в іншому місці тієї ж публікації ідентифікує його як “срібну миску (тарелю)”.

Також 50000 золотих Іван Мазепа виділяв Єрусалимському патріархату на відновлення палестинського монастиря св. Сави; згодом для завершення будівництва цієї ж святині та до інших християнських місць Палестини вислав патріархові 30000 дукатів тощо.

Читайте також:
“РПЦ в Україні оплатила чартерний рейс по єрусалимський вогонь, замість фінансувати боротьбу з коронавірусом у своїх монастирях”

“Тепер ми знаємо, як виглядав Мазепа”.
Невідомі сторінки життя й боротьби великого гетьмана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна