На Чернігівщині відновлять храм, який збудував гетьман Іван Мазепа, – Епіфаній

 

У Новгород-Сіверському районі Чернігівської області храм Покрови Богородиці у селі Дігтярівка, який збудував гетьман Іван Мазепа та де він міг укласти союз зі Швецією, відреставрують.

Про це в середу, 3 лютого, повідомив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній у фейсбуці.

“Ім’я Івана Мазепи носить і один з двох наших благодійних фондів – Фонд Мазепи, що був створений минулого року і який спільно з Митрополичим фондом Православної Церкви України цього року розпочинає проєкт відновлення храму Покрови Богородиці в селі Дігтярівка на Чернігівщині”, – зазначив предстоятель ПЦУ.

Церкву планують відновити впродовж найближчих кількох років.

Митрополит зазначив, що метою проєкту є “повернення Україні архітектурної перлини, відродження духовної святині та символу прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату”.

Покровський храм у Дігтярівці було збудовано 1708 року на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи.

“Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проєкт Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави. Тоді на знак пошани та величі тієї історичної події шведський король подарував для цього храму чавунні плити для підлоги з гравіруванням “К ХІІ”, – зазначив митрополит Епіфаній.

Проте, як зазначає він, після битви під Полтавою історію цього храму, як і чудотворної Дігтярівської ікони Матері Божої, за наказом російського царя Петра І намагалися переписати.

“Але церква тоді встояла. Пережила вона і громадянську війну, і розкуркулення, і Другу світову. А от у 60-х роках минулого століття місцеві комуністи піддали її руйнуванню: пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму та скинули куполи. Вже у наші дні, завдяки старанням небайдужих українців тут, в Україні, а також українців зі США та Канади вдалося розпочати відбудову та реставрацію цієї унікальної церкви. Втім, на превеликий жаль, з початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальна робота були зупинені”, – додав митрополит.

Читайте також:
Незалежна помісна ПЦУ відбулася, – Епіфаній про другу річницю отримання томосу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна