“РПЦ в Україні оплатила чартерний рейс по єрусалимський вогонь, замість фінансувати боротьбу з коронавірусом у своїх монастирях”

 

Андрій Ковальов
громадський активіст, журналіст, політолог, історик, краєзнавець, релігієзнавець, колишній заступник голови Інформаційного управління УПЦ КП

(FB)

Сходження Благодатного вогню в Єрусалимі і його трансляція по телебаченню – це вже невід’ємний символ і дух Великодня.

Із вражень цього року. Пандемія коронавірусу цілком прогнозовано призвела до карантинних обмежень, і цього року людей до Храму Гробу Господнього в Єрусалимі не пустили. Це дозволило детально роздивитися Чин Єрусалимського Святого Вогню.

Хоч я багато про це читав, але так детально побачити облачення Патріарха, опечатування Ковуклії, Хресний хід і молитви вдалося, мабуть, вперше.

Спостереження друге. Попри коронавірус, Московський патріархат в Україні #Церкваокупанта, спільно зі своїми російськими спонсорами, організували чартерний літак з Києва до Тель-Авіва і назад до Києва.

Дивно, що в такий скрутний для нашого народу час релігійна організація “РПЦ в Україні” вирішила спрямувати кошти на, по суті, розважальний рейс (вартістю близько $150 тис. доларів – “Н”), а не спрямувати ці кошти на допомогу лікарям чи хворим.

І в цей самий час монастирі, які перебувають під контролем РПЦ в Україні – Печерська лавра та Іонинський монастир – цинічно звертаються з проханням про фінансову допомогу [через епідемію коронавірусу].

А очільник [філії] Московського патріархату [Онуфрій], який, за інформацією джерел у Лаврі, інфікований коронавірусом, закликає вірян прийти до храму, де він буде роздавати Благодатний вогонь.

Можливо, я когось здивую, але Великдень відбудеться, навіть якщо у храмі чи на вашому великодньому столі не буде свічки, запаленої від єрусалимського Благодатного вогню.

Вкотре Господь у найскрутніші і найекстремальніші ситуації дає можливість українцям побачити, порівняти, зрозуміти і відчути серцем, де ж ваша рідна Церква, яка з українським народом.

Цей Великий піст і Великдень в умовах пандемії воістину вдягає українців у медичні маски та зриває маски з Московського патріархату в Україні. Як то кажуть, думайТЕ!

Христос воскрес!

Читайте також:
Поліція обіцяє стежити за дотриманням умов карантину під час роздачі Благодатного вогню в Києві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна